!i
Lars En Lotje Corona Banner

Lars en Lotje houden niet van corona

Lars En Lotje Corona Banner

Lars en Lotje blijven ver uit elkaar en dragen een mondmaskertje tegen corona. We leggen hier uit wat de coronamonstertjes doen.

Corona is een nieuwe ziekte. Het is een soort griep. Artsen denken dat mensen in China corona hebben gekregen van dieren die besmet waren en zo verspreidde de ziekte zich over heel de wereld, ook bij ons.

Corona is een virus. Zulke virussen zijn een soort heel kleine beestjes die mensen ziek kunnen maken. Deze virussen zijn nog kleiner dan een zandkorrel en kun je niet zien.

Als je corona hebt, voel je je ziek. Je moet hoesten en niezen. Je voelt je moe. Je krijgt moeite met ademhalen. En je krijgt koorts. Niet iedereen wordt heel ziek. Sommige mensen zijn maar een paar dagen ziek. Andere mensen een paar weken.De meeste mensen worden weer helemaal beter, maar het is goed om voorzichtig te zijn. Voor oudere of zieke mensen is het moeilijker om weer beter te worden. Voor deze mensen is corona extra gevaarlijk.

Hoe krijg je corona?

Je kunt corona krijgen als iemand met corona hoest of niest in je gezicht. Of als iemand met corona je een hand geeft of zoent. Ook kun je corona krijgen als je spullen aanraakt waar corona op zit en dan je gezicht aanraakt. 

  • Hoe bescherm je je tegen corona?
  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog. 
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg in de vuilbak.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan.
  • Geef mensen geen hand of een zoen. 
  • Kom niet dichtbij andere mensen. Hou 2 grote stappen afstand.

Als je je ziek voelt, blijf je thuis. Ook als je maar een klein beetje ziek bent.Als er veel mensen ziek zijn van corona, zijn er regels gemaakt om te voorkomen dat nog meer mensen tegelijk ziek worden. Scholen, restaurants en sommige winkels moeten dan dicht. Bezoek mag dan even niet langs komen maar je kunt natuurlijk wel bellen.

Hoe was je je handjes?


Wanneer is corona weg?

Dat weten we niet. Slimme dokters zoeken hard naar iets tegen corona zoals een prikje zodat je niet ziek wordt of een pil die zieke mensen beter maakt.

Waarom dragen mensen een mondmasker?

Als je niest, hoest of praat vliegen er druppels rond. Met een mondmasker bedek je je neus en mond. Het mondmasker houdt de druppels tegen. Zo is er minder risico dat je iemand ziek maakt of dat de druppels op iets vallen wat andere mensen aanraken. 

Ik ben bang. Wat helpt?

Het is allemaal nu een beetje gek met corona maar je hoeft zeker niet bang te zijn. Praat met papa of mama, met juf of meester,… Vertel wat je bang maakt want praten helpt. Samen lossen jullie het vast op. En ga wat leuks doen, dat is ook fijn.