!i
Een Operatie

Een operatie

Soms is het nodig dat je geopereerd wordt. De dokter zal je vooraf alles uitleggen maar als je zelf vragen hebt, kan je ze altijd stellen.

Bekijk hier een filmpje over een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie:

Het is belangrijk dat je de dag dat je geopereerd wordt niets eet of drinkt.

Als je aankomt op het dagziekenhuis mag je naar je kamer waar er ook een bedje staat. Je moet je volledig uitkleden en een operatieschortje aantrekken. Het is belangrijk dat je ook alle haarspelden, juwelen, losse tandbeugels en lenzen uitdoet. Ook nagellak moet af. Ze zullen ook meten of je geen koorts hebt en wegen hoe zwaar je bent. Hoeveel kilogram weeg jij al?

Naar de operatiezaal

De verpleegkundige of spelbegeleidster zal je met je bedje naar de wachtzaal van de operatielkamers brengen. Als je wil, kan je eerst nog even naar het toilet gaan. Mama of papa mogen met je bedje meerijden. Je moet van de vijfde verdieping naar de tweede verdieping dus nemen we even de lift. 

Op de plaats waar men de operaties doet (het operatiekwartier) dragen de dokters en verpleegkundigen blauwe pakjes. Je moet nog even wachten in de wachtkamer van de operatiekamers. Dan is het tijd voor een flinke knuffel en kus aan papa of mama (oefen je al even?) en ga je mee met de verpleegkundige of de spelbegeleidster naar de mooie zaal waar ze je zullen opereren. Daar staan heel veel spullen: een groot bed, een hele grote lamp, allemaal kastjes en computers met lichtjes en plastic slangetjes. Er is dus heel veel te zien. Je knuffel mag de hele tijd bij jou blijven om samen spannende avonturen te beleven. 

In de operatiekamer

In de operatiekamer word je op een operatiebedje gelegd of je mag er zelf op stappen. De verpleegkundige plakt plakkers op je borst. Daarmee kan hij of zij je hart tijdens de operatie goed in de gaten houden. Op je vinger krijg je een knijpertje. Dit heet een 'saturatiemeter'. Het doet geen pijn. Hiermee kijkt de dokter naar de zuurstof in het bloed. Nu moet je gaan slapen. Een speciale slaap die 'narcose' heet. De slaapdokter houdt een maskertje voor je mond waarin je in en uit mag ademen. Al snel val je in slaap. In plaats van een maskertje, kan het zijn dat je een prikje krijgt om te kunnen slapen. De dokter brengt dan een infuusje in. Dat is een dun buisje, waar straks het slaapmiddel doorheen gaat.

Tijdens de operatie had ik een hele mooie droom! Ik speelde samen met Lars op het strand.

Lotje is benieuwd of jij dat ook wil dromen

Na de operatie

Als de operatie gedaan is, word je rustig wakker gemaakt in de ontwaakruimte. Papa of mama komen daar naar je toe. Als je weer helemaal wakker bent, brengt de verpleegkundige je terug naar je kamer. Mama of papa mogen dan meerijden met je bed. Het kan zijn dat je een verband, een gips of een infuus hebt. Als je hier vragen over hebt, mag je ze altijd stellen.

Wist je dat je ook een cadeautje zult krijgen en een echt diploma omdat je zo dapper was?

Je mag pas opnieuw eten of drinken wanneer de verpleegkundige dit goed vindt. Als het lukt, mag je ook nog wat spelen in de speelzaal. Pas als de dokter je nog een bezoekje bracht op je kamer, mag je terug naar huis.