!i

Kunst in Az Damiaan

Kunstwerken 1

Het Az Damiaan bouwde het nieuwe ziekenhuis met betoelaging van het VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden). De subsidieregeling houdt ook in dat een klein deel van het budget moet besteed te worden aan in het gebouw geïntegreerde kunstwerken.

Een modern ziekenhuis moet een omgeving zijn waar patiënten en bezoekers zich prettig voelen. Het gebouw, de inrichting en kunst dragen bij aan de healing environment. Een healing environment is een omgeving die genezing bevordert. Een omgeving die je kunt waarnemen met je zintuigen (horen, voelen, ruiken, zien), maar ook dieper kunt waarnemen met je emoties.

Kunst is onderdeel van een holistisch mensbeeld en een element van “healing environment. Patiënten voelen zich over het algemeen kwetsbaarder door pijn of ziekte. Kunst kan de gedachten afleiden van wat de patiënt bezighoudt. Het kijken naar iets moois kan troost bieden en een heilzame invloed hebben.

Kunstencommissie 

Een kunstcommissie binnen Az Damiaan trok op zoek naar originele, verrassende kunstwerken. Bij deze zoektocht liet de kunstcommissie zich begeleiden door een eminent kunstexpert, wijlen de heer Willy Van den Bussche, Ere Hoofdconservator PMMK Oostende en PMCP Jabbeke.

De kunstwerken

Spiegeleibeelden - Kamagurka

Kamagurka werkt voor dit project uitsluitend met beelden gebaseerd op het spiegelei. Hij vertrekt vanuit het idee dat het ei de kiem van het leven is. Het geeft een gevoel van hoop versterkt met een  gevoel van frivoliteit.

Hij creëert door de gebruikte vormen een idee van speelgoed voor volwassenen in een omgeving die nood heeft aan een ontsnapping uit de ernst van een mogelijks stresserende situatie.

De ‘kip of het ei’, de ‘cholesterolifant’, het ‘paardenoogpaard’, het ‘verticaal spiegelei’ en de ‘spiegeleiman’ spreken tot de verbeelding.

De Spiegeleibeelden bevinden zich in blok 3.

Yaropra – Nick Ervinck

Yaropra is een multifunctioneel sculptuur. Het sculptuur leunt volledig aan bij de hedendaagse design en architectuur. Het is zowel sculptuur als meubel.

De plattegrond ziet er uit als een koraalarm. Spelen met sculpturale vormen. De afrondingen doorbreken de rechte lijnen. Maar ook kleurvlakken zorgen voor een strakke indeling. Kleurvakken die terug doorbroken worden door organische vormen, die als het ware uit het sculptuur groeien als een bloem in een vaas.

Deze blobsvormen zijn eigen aan de hedendaagse computerarchitectuur. Maar ze staan ook symbool voor zowel het leven als voor mutatie en passen dus perfect binnen de context van Az Damiaan.

De Yaropra bevindt zich op het gelijkvloers.

Walking to Magdelana - Luk Van Soom

Langs de oprijlaan plantte Van Soom vijf robuuste bomen op rij, elk uitwaaierend in drie takken die eindigen in een lichtbron.

Aan de straatzijde verspreiden ze functioneel wit licht, de andere twee lampen kunnen alle kleuren van de regenboog aannemen en verlichten het voorplein. Deze creatie verwijst naar de tuin waar Christus en Maria Magdalena elkaar na de verrijzenis troffen en werpt de vraag op of Jezus echt zichtbaar was of opgebouwd uit licht.

De vijf lichtbomen staan op het voorplein van het ziekenhuis.

Tussen waken en slapen - Luk Van Soom

Het bronzen beeld dat op het voorplein zijn plaats kreeg, stelt de worsteling voor van een man met twee sferen in een wereld tussen waken en slapen.

Verstrikt in de strijd tussen droom en werkelijkheid, is hij blind voor het feit dat de oplossing zou kunnen liggen in een verzoening. Want heeft niet iedereen zijn fantasiewereld nodig om zijn aardse bestaan verteerbaar te maken?

Het beeld staat op het voorplein van het ziekenhuis.

De kamer van kwarts - Johan Tahon

De stille ruimte is een plaats waar alle mensen – ongeacht hun geloofsovertuiging - terecht kunnen. Het is symbolisch een geladen plaats.

De twee wanden die de hoek vormen, worden voorzien van witte glanzende keramische tegels. In die handgemaakte tegels werd kwarts verwerkt. In elke keramische tegelwand werd een grootschalige reliëftekening gevormd.

Aan de ene kant een vrouwelijke figuur, aan de andere kant een mannelijke figuur. De universele Adam en Evafiguur, zo je wilt. Tussen beide wanden komt centraal een ruwe kristal, dat opvalt door de lichtinval die erop speelt. Symbolen zijn heel belangrijk in het werk van Johan Tahon. Zo verwijst het kwarts naar de heilzame werking ervan die toegepast wordt in de Ottomaanse paleizen in Istanbul.

De stille ruimte bevindt zich op verdieping -1, route 65.


De Madonna der nevelen

Het kunstwerk van Luk Van Soom is de Madonna der Nevelen, een bronzen beeld van 2,80 m hoog. De madonna als moeder gods, maar ook als moeder en vrouw, is een van de oericonen uit de Westerse kunst. In elke kerk staat er tenminste één. Zij is op alle mogelijke manieren geschilderd en gebeeldhouwd, en elke kunstenaar in elke periode heeft er steeds weer een nieuwe invulling van gemaakt en interpretatie aan gegeven.

Deze Madonna der Nevelen lijkt in één vloeiende beweging te zijn ontstaan. Haar gewaad golft en klotst om haar lichaam heen. De lijnen bereiken hun apotheose in het kapsel bovenaan, dat als een wuivende wolk of vlam een bijna zelfstandig bestaan leidt.

De Madonna der nevelen staat in het parkje vooraan het ziekenhuis


De gedenksteen voor de Congregatie van de zwartzusters van Bethel s.a.

De gedenksteen voor de Congregatie van de zwartzusters van Bethel s.a. ligt op de plaats waar vroeger het klooster stond en is een eerbetoon voor de inzet van de zusters voor de ziekenzorg in Oostende gedurende 159 jaar: van 1856 tot 2015. Het is een plaat gebrand uit Cortenstaal die in de vloer verwerkt is.