!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Az Damiaan hervat stap voor stap de uitgestelde zorg

29 april 2020 | Algemeen nieuws

Zoals door de Nationale Veiligheidsraad werd aangegeven zullen ziekenhuizen in de eerste fase van de exitstrategie werken aan een geleidelijke en veilige uitbreiding van de toegang tot de algemene en gespecialiseerde gezondheidszorg. Nu het aantal patiënten met het coronavirus ook in ons ziekenhuis afneemt, ontstaat er gelukkig geleidelijk weer meer ruimte om een deel van de uitgestelde zorg te hervatten. 

Banner Homepage Apr 2020

Met de komst van het coronavirus is een groot deel van de geplande zorg ook in ons ziekenhuis uitgesteld. Een moeilijk besluit, omdat dit betekende dat patiënten langer op hun operatie of behandeling moesten wachten. Hierbij konden wij niet aangeven hoe lang dit zou gaan duren. Het besluit om uit te stellen, was noodzakelijk om het aantal patiënten in het ziekenhuis minimaal te houden. Ook was dit belangrijk om de piek aan coronapatiënten goed op te kunnen vangen en andere dringende zorg, die echt niet kon wachten, te kunnen blijven waarborgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oncologische zorg, bevallingen en acute zorg zoals na ongevallen, hartklachten of beroertezorg.

Gefaseerd opschalen van de zorg

Het opschalen van onze zorg zal stap voor stap gebeuren. Enerzijds omdat we zo een goede en veilige omgeving voor patiënten en medewerkers willen garanderen. En anderzijds omdat de zorg aan coronapatiënten nog steeds veel vergt van onze beschikbare capaciteit. Hierbij kan je denken aan beschikbare ruimtes, bedden, materialen en natuurlijk gekwalificeerde zorgprofessionals, en ook aan de noodzakelijke beschermingsmaatregelen. We bouwen ook heel wat extra en noodzakelijke veiligheidsprocedures in.

Veel van onze mensen zijn nog steeds volop bezig met zorg aan patiënten met het coronavirus. Zij hebben bovendien extra en langere diensten gewerkt in de afgelopen periode. We waarderen bijzonder deze flexibiliteit. We verwachten dat het coronavirus voorlopig nog aanwezig is in onze samenleving. Een toename van het aantal coronapatiënten is niet uitgesloten. Daarom willen we er ook voor zorgen dat de reeds zwaar belaste collega’s nu, maar ook later nog, de last kunnen blijven dragen.

We houden er ook rekening mee dat de uitzonderlijke situatie van de voorbije weken zich mogelijk weer voor kan gaan doen en we helaas weer geplande zorg moeten uitstellen. Uitgangspunt hierbij is en blijft het bieden van verantwoorde zorg in een veilige omgeving. 

Dringende en noodzakelijke zorg eerst

We starten met de patiënten voor wie zorg bij voorkeur niet langer kan worden uitgesteld (dringende zorg). Onze medisch specialisten bekijken dit per patiënt, vaak in samenspraak met de huisarts. Afhankelijk van de noodzaak kan het zijn dat patiënten langer moeten wachten op een afspraak dan ze gewend zijn. We beseffen dat dit heel vervelend is. We vertrouwen op ieders begrip in deze uitzonderlijke tijden. Voor degenen voor wie wij een afspraak of ingreep inplannen, kan het zijn dat zij gevraagd worden om zich vooraf te laten screenen op COVID-19. De nodige informatie wordt verstrekt om dit vlot te laten verlopen.

Zodra het veilig en verantwoord is, zal steeds meer van de uitgestelde zorg worden hervat. We volgen hierbij ook de richtlijnen van de overheid.

Dokter Sabine Gerniers, hoofdarts Az Damiaan

Voorzorgsmaatregelen voor jouw en ons welzijn

In ons ziekenhuis worden alle nodige maatregelen getroffen om de patiënten met een (vermoedelijke) COVID-19 besmetting en de andere patiënten uit elkaar te houden. Ons ziekenhuis is dus een veilige plaats voor wie noodzakelijke zorg nodig heeft! 

Iedereen die het ziekenhuis betreedt, moet bij het binnenkomen:

  • De handen ontsmetten. 
  • Een mondmasker dragen. Een eigen (textiel) mondmasker dragen is toegestaan tenzij deze een filter heeft of beschadigd/bevuild is.
  • De lichaamstemperatuur laten meten via een infraroodmeter.

Bij koorts of respiratoire klachten: breng de behandelde arts op de hoogte en bel naar de huisarts om te vragen of het aangeraden is om naar een triagepunt te gaan. 

Er mag – enkel indien dit medisch aangewezen is - maximaal 1 symptoomvrije begeleider of mantelzorger de patiënt begeleiden. Bij kinderen mag er maximaal 1 ouder het kind begeleiden (geen broertjes of zusjes). 

Kom 20 minuten voor aanvang van je afspraak pas naar het ziekenhuis. 

Er kan uitsluitend cashloos (betaalkaarten, kredietkaarten of Payconiq) betaald worden. 

Voor gehospitaliseerde patiënten is er een strikte bezoekbeperking. We bieden wel de mogelijkheid aan van videogesprekken.

We zullen raadplegingen ook spreiden zodat we geen pieken met patiëntenconcentraties hebben in bijvoorbeeld de dienst Inschrijvingen of de wachtzalen. We vragen ook om overal de richtlijnen te volgen zoals maximaal 3 personen in de lift, overal voldoende afstand houden, de cafetaria is niet toegankelijk voor patiënten en mantelzorgers,…

Meer informatie

Az Damiaan heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar patiënten van ons ziekenhuis terecht kunnen met vragen over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Het nummer is niet voor medisch inhoudelijke vragen of afspraken: 059 41 67 64 (van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 uur – 16:00 uur). 

Informatie rond het maken van een afspraak: 059 41 40 60