!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Az Damiaan is voorbereid op coronavirus

29 januari 2020 | Algemeen nieuws, gezondheidstips

Hoewel het team Infectiebeheersing van Az Damiaan bevestigt dat er geen reden tot paniek is over het coronavirus, is het ziekenhuis uiteraard waakzaam. De dienst Spoedgevallen is zoals steeds voorbereid. De procedures werden nogmaals extra overlopen en er liggen isolatiematerialen, maskers en spatbrillen klaar.

Coronavirus Website Banner

“De verspreiding buiten China is tot nog toe beperkt, maar het is niet ondenkbaar dat het virus ook in ons land opduikt. Ons land heeft zeer goede procedures voor het opsporen en behandelen van coronavirussen. Mocht er zich iemand aanmelden met klachten die lijken op de symptomen van het coronavirus en de voorbije 14 dagen in risicovol contact geweest zijn, dan zullen wij meteen de procedures toepassen”,  duidt Veronique Blomme, verpleegkundig ziekenhuishygiënist in Az Damiaan. 

Geen reden tot paniek

“Alarmsignalen zijn koorts (meer dan 38 graden Celsius), hoesten en kortademigheid. Ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaarder voor ernstige symptomen. In combinatie met een verblijf in China de voorbije twee weken en of ze contact hebben gehad met een besmet persoon, zullen onze medewerkers meteen de strikte maatregelen rond infectiebeheersing nemen. Als je geen nauw contact had met iemand die ziek is en recent wel in China geweest is, hoef je zich geen zorgen te maken. Je hebt misschien een wintergriep. Raadpleeg in dat geval zo nodig de huisarts”, luidt het geruststellend. 

Ons land heeft zeer goede procedures voor het opsporen en behandelen van coronavirussen.

Veronique Blomme, verpleegkundig ziekenhuishygiënist in Az Damiaan

Masker en ontsmetting

Ben je ziek en zelf recent in China geweest of is er iemand in je nabije omgeving die ziek is en in China geweest is, bel dan naar de huisarts en vermeld je reisgeschiedenis en de symptomen. Ga niet naar de wachtzaal of naar de dienst Spoedgevallen. Om besmetting van andere mensen te voorkomen, is het aangewezen om afstand te houden van andere mensen. Bedek mond en neus met een wegwerpzakdoekje bij niezen of hoesten. Gooi de zakdoekjes weg in een vuilnisbak met een deksel en was de handen. 

Medewerkers van het ziekenhuis krijgen het advies om bij verdenking van het coronavirus isolatiemaatregelen te nemen. Aan patiënten waarbij er een vermoeden van besmetting heerst, wordt gevraagd om ook meteen een masker te dragen en de handen te ontsmetten. Zij zullen meteen en deskundig geholpen worden door onze medewerkers.  

Goed voorbereid 

Onze gezondheidsautoriteiten zijn waakzaam en volgen de situatie in China op de voet. Ze maken daarbij doorlopend een inschatting van de mogelijke risico’s voor ons land en indien nodig stellen ze maatregelen voor. 

Mocht dat nodig zijn dan is Az Damiaan in ieder geval goed voorbereid. “Alle procedures staan op punt en de nodige materialen liggen klaar.”

Meer informatie over het coronavirus is te vinden op de website https://www.health.belgium.be/nl/veelgestelde-vragen-over-het-nieuw-coronavirus