!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Kom je ons als buddy versterken?

12 oktober 2020 | Algemeen nieuws

Op dit moment kunnen wij in Az Damiaan de benodigde zorg voor onze patiënten nog uitvoeren met onze eigen medewerkers. We zien echter dat de zorg rondom Corona weer toeneemt. Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die ons, als de nood er is, willen ondersteunen als buddy op een COVID-afdeling. 

Buddy Banner

Met elkaar willen we de beste zorg kunnen blijven leveren aan onze patiënten en kunnen mogelijks jouw hulp daarbij goed gebruiken!

Als buddy neem je vooral ondersteunende taken op zodat onze eigen medewerkers zich maximaal kunnen focussen op de echte medische zorgtaken. Als buddy kan je:

  • ondersteuning bieden aan verpleegkundigen en artsen tijdens de zorgmomenten
  • ondersteunen bij het begeleiden van een transport
  • patiënten in isolatie ondersteunen met bv. videogesprekken, de krant lezen, een praatje maken,...
  • familie begeleiden tijdens bezoekmomenten

Wij waarderen het enorm als je wil inzetten om samen de beste zorg nog beter te maken. Om je hierin ook zelf te ondersteunen, voeren wij met de kandidaten een kennismakingsgesprek, organiseren we een korte opleiding en voorzien we uiteraard de nodige beschermingsmiddelen. De buddy heeft recht op een forfaitaire onkostenvergoeding.

Help coronapatiënten als buddy    

Wil jij ook het verschil maken als buddy? Geef dan zeker duidelijk jouw motivatie aan en bezorg ons jouw contactgegevens. We nemen dan eerstdaags contact op voor een persoonlijke kennismaking.


Jan Schollaert, kinesist in het ambulant revalidatiecentrum werkte tijdens de eerste coronagolf als buddy en getuigt vol enthousiasme over deze unieke ervaring.

"Ik help reeds tien jaar patiënten met orthopedische problemen terug op de been in het ambulant revalidatiecentrum. Toen de coronacrisis uitbrak, werd het centrum gesloten. Samen met enkele collega's heb ik mij prompt kandidaat gesteld om te helpen op de COVID-afdelingen als buddy. We sprongen bij waar er hulp nodig was en namen niet-verpleegkundige taken op ons zoals patiënten wassen, eten geven, patiëntenvervoer,... Zo konden de verpleegkundigen zich meer concentreren op de technische zorgtaken. Het was een bijzonder boeiende ervaring waarbij we heel nauw moesten samenwerken en mijn respect voor de verpleegkundigen nog verder groeide. Ook voor hen was het werken in nieuwe teams niet evident maar er was een bijzonder sterk groepsgevoel. Ik voelde mij er ook veiliger dan op drukke plaatsen buiten het ziekenhuis. De hoofdverpleegkundige en ziekenhuishygiënisten hebben ons meteen goed opgevangen en begeleid. Werken in beschermende pakken is veeleisend maar we kregen de nodige instructies om dat in veilige omstandigheden te kunnen doen. Mocht het revalidatiecentrum terug moeten sluiten, dan zou ik mij meteen weer kandidaat stellen als buddy op een COVID-afdeling. Ook de waardering vanwege de patiënten is onbeschrijfelijk mooi en ik ben dankbaar om de unieke kans te hebben gekregen om echt het verschil te kunnen maken tijdens deze periode."

Jan Schollaert 007