!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Coronavirus COVID-19: info voor medewerkers Az Damiaan

28 april 2020 | Algemeen nieuws, gezondheidstips

We hebben in Az Damiaan een team van specialisten dat de situatie op de voet volgt. Hierdoor passen we onze procedures en richtlijnen continu aan volgens de actuele situatie. We vragen onze medewerkers om de richtlijnen van de CCZ ‘COVID-19’ (Crisis Coördinatiecel Ziekenhuis) strikt na te leven. 

Coronavirus Covid 19 Info Voor Medewerkers Banner

Belangrijk: dit is het beleid voor artsen en medewerkers van Az Damiaan!

Artsen en medewerkers vinden een faq op DamiaanNet (intranet) met een antwoord op de vaakst gestelde vragen en de recentste actiekaarten. Controleer ook regelmatig je Az Damiaanmail, we sturen regelmatig een 'COVID 19'-DigiFlits. 

Wanneer word ik als arts/medewerker getest op COVID-19?

Zolang de arts of medewerker geen ziektetekenen vertoont, kan hij/zij gewoon blijven werken. Dit geldt ook na contact met een (vermoedelijke) coronapositieve patiënt, zowel in het ziekenhuis als daarbuiten.

 • Strikte hand-, hoest- en nieshygiëne is noodzakelijk en chirurgisch masker dragen volgens de reeds bestaande richtlijnen. 
 • Regelmatig handen wassen, is bijzonder belangrijk. Een reisgeschiedenis is niet meer bepalend of je hoger risico loopt.

Bij respiratoire symptomen (hoesten, niezen, keelpijn of ademhalingsmoeilijkheden) OF koorts

 • Indien koorts: in thuisisolatie tot resultaten gekend zijn
 • Zonder koorts: blijven werken met chirurgisch masker (standaard) tot resultaat gekend is
 • Je laat je testen door het SWAB-team na afspraak via 059 41 44 63. Voor artsen en medewerkers van Az Damiaan is de test gratis.
 • Indien resultaat negatief
  • Blijven werken met chirurgisch masker
  • Temperatuur 2 keer per dag meten 
 • Indien resultaat positief
  • thuisisolatie voor minstens 14 dagen na aanvang initiële symptomen EN tot ten minste 3 dagen zonder koorts en verbetering van de ademhalingssymptomen: werkhervatting zonder herscreening. 
  • Volg de hygiëneaanbevelingen voor coronapositieve personen en de omgeving van de coronapositieve personen. 

Een zwangere medewerker kan gewoon blijven werken als er geen ziektetekenen zijn. Strikte handhygiëne – zoals geldt voor elke medewerker – is noodzakelijk en chirurgisch masker dragen volgens de reeds bestaande richtlijnen. We zullen geen zwangere medewerkers in de directe zorg van positief bevestigde coronapatiënten inschakelen.

Belangrijk: elke afwezigheid moet gestaafd worden met een ziektebriefje en meld je ziekte via ziektemelding@azdamiaan.be en via je leidinggevende. Dit is belangrijk om steeds een actueel beeld te hebben op de personeelsnoden.  

Hygiëneadviezen

Mentale ondersteuning

“Wordt het je soms teveel en heb je er nood aan om even tot rust te komen…?”

 Kom dan een kwartiertje langs in onze ‘escape’ room, waar je even kan ontsnappen aan de huidige realiteit. Je kan er even onthaasten, van de stilte genieten, je hoofd leeg maken of een ondersteunend gesprek hebben. Wie nood heeft aan relaxatie, kan gebruik maken van de andullatie-matras.

Deze ruimte bevindt zich in kamer 3401, de rustruimte op het geriatrisch dagziekenhuis (blok 3, vierde verdieping, route 43). Het lokaal is 7/7 en 24/24 open. We adviseren je om via de glazen lift te komen.

Elke weekdag is er van 10.00 uur - 12.00 uur en van 14.00 uur - 16.00 uur een psycholoog aanwezig, waarmee je vrijblijvend in gesprek kan gaan. We voorzien tevens iets lekkers! Omwille van de social distancing laten we max. 4 personen tegelijk toe in deze ruimte.

Als je nood hebt aan een gesprek, je hart even willen luchten, wat extra ondersteuning wenst… kan je altijd binnenstappen bij de psycholoog verbonden aan je zorgeenheid of bellen naar 059 41 43 14.

Ook op www.dezorgsamen.be vind je tips en antwoorden op de volgende vragen:

 • Hoe zorg ik voor mezelf?
 • Hoe zorgen we als zorgverleners voor elkaar?
 • Hoe herken ik problemen bij mezelf of bij collega’s?
 • Hoe zoek ik professionele hulp?

Alle aangeboden informatie is bijeengebracht door experten en wetenschappelijk gefundeerd. Je kan vragen stellen en tips en tricks met elkaar delen.

Aan- en uitdoen van de persoonlijke beschermmiddelen

Volg deze adviezen

Paniek is nooit een goede raadgever. Er zijn wel enkele adviezen die elk van ons aanbelangen:

 1. Was regelmatig je handen.
 2. Ontsmet je handen voor én na elke patiëntencontact.
 3. Vermijd het om iemand de hand te schudden bij het begroeten. 
 4. Kom niet te dicht bij een andere persoon.
 5. Kom niet ziek naar het werk.
 6. Hoest of nies in een zakdoek of in je elleboog.
 7. Gooi papieren zakdoekjes na gebruik onmiddellijk weg en ontsmet nadien je handen.

We zijn goed voorbereid op het COVID-19-virus en we hebben in Az Damiaan een team van specialisten dat de situatie op de voet volgen. We houden je verder op de hoogte en we vragen je om de richtlijnen strikt na te leven.

Laatste update van deze gegevens: 11 mei 2020 om 16.00 uur.