!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Coronavirus COVID-19: info voor medewerkers Az Damiaan

17 maart 2020 | Algemeen nieuws, gezondheidstips

We hebben in Az Damiaan een team van specialisten dat de situatie op de voet volgt. Hierdoor passen we onze procedures en richtlijnen continu aan volgens de actuele situatie. We vragen onze medewerkers om de richtlijnen van de CCZ ‘COVID-19’ (Crisis Coördinatiecel Ziekenhuis) strikt na te leven. 

Coronavirus Covid 19 Info Voor Medewerkers Banner

Belangrijk: dit is het beleid voor artsen en medewerkers van Az Damiaan!

Artsen en medewerkers vinden een faq op DamiaanNet (intranet) met een antwoord op de vaakst gestelde vragen en de recentste actiekaarten. Controleer ook regelmatig je Az Damiaanmail, we sturen regelmatig een 'COVID 19'-DigiFlits. 

Wanneer word ik als arts/medewerker getest op COVID-19?

Zolang de arts of medewerker geen ziektetekenen vertoont, kan hij/zij gewoon blijven werken. Dit geldt ook na contact met een (vermoedelijke) coronapositieve patiënt, zowel in het ziekenhuis als daarbuiten.

 • Strikte hand-, hoest- en nieshygiëne is noodzakelijk en chirurgisch masker dragen volgens de reeds bestaande richtlijnen. 
 • Regelmatig handen wassen, is bijzonder belangrijk. Een reisgeschiedenis is niet meer bepalend of je hoger risico loopt.

Geen respiratoire symptomen (hoesten, niezen, keelpijn of ademhalingsmoeilijkheden) OF koorts

 • Blijven werken
 • Correcte hoest-, nies- en handhygiëne strikt toepassen. Regelmatig handen wassen, is bijzonder belangrijk.

Bij respiratoire symptomen (hoesten, niezen, keelpijn of ademhalingsmoeilijkheden) OF koorts

Je laat je testen op Spoedgevallen. Belangrijk: neem geen koortswerend middel voor de test. Je wordt telefonisch verwittigd met het resultaat (telefoonnummer zeker nalaten).

Voor artsen en medewerkers van Az Damiaan is de test gratis.

 • Indien koorts: in thuisisolatie tot resultaten gekend zijn
 • Zonder koorts: blijven werken met masker tot resultaat gekend is

Een zwangere medewerker kan gewoon blijven werken als er geen ziektetekenen zijn. Strikte handhygiëne – zoals geldt voor elke medewerker – is noodzakelijk en chirurgisch masker dragen volgens de reeds bestaande richtlijnen. We zullen geen zwangere medewerkers in de directe zorg van positief bevestigde coronapatiënten inschakelen.

Belangrijk: elke afwezigheid moet gestaafd worden met een ziektebriefje en meld je ziekte via ziektemelding@azdamiaan.be en via je leidinggevende. Dit is belangrijk om steeds een actueel beeld te hebben op de personeelsnoden.  

Herstarten van het werk

Indien je als coronapositieve medewerker symptoomvrij bent en terug wil starten met werken, dan laat je je op dag 10 opnieuw eerst testen. Aanmelden hiervoor om 10 uur aan het coronaloket aan Spoedgevallen. Pas als de test negatief is, kan je daags nadien (dus ten vroegste op dag 11 na de eerste diagnose) starten met werken. 

Mentale ondersteuning

We worden met z’n allen geconfronteerd met de steeds strengere wordende maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Van iedereen, zowel van ons als werknemers als van de patiënten wordt meer en meer gevraagd om zich te beperken in bewegingsvrijheid, sociale contacten, lichaamscontact… Nog meer dan anders is het nodig zorg te dragen voor elkaar maar zeker ook om zorg te dragen voor jezelf.

Als je nood hebt aan een gesprek, je hart even willen luchten, wat extra ondersteuning wenst… kan je altijd binnenstappen bij de psycholoog verbonden aan je zorgeenheid of bellen naar 059 41 43 14.

Ook op de website www.dezorgsamen.be vind je tips en antwoorden op de volgende vragen:

 • Hoe zorg ik voor mezelf?
 • Hoe zorgen we als zorgverleners voor elkaar?
 • Hoe herken ik problemen bij mezelf of bij collega’s?
 • Hoe zoek ik professionele hulp?

Alle aangeboden informatie is bijeengebracht door experten en wetenschappelijk gefundeerd. Je kan vragen stellen en tips en tricks met elkaar delen.

Volg deze adviezen

Paniek is nooit een goede raadgever. Er zijn wel enkele adviezen die elk van ons aanbelangen:

 1. Was regelmatig je handen.
 2. Ontsmet je handen voor én na elke patiëntencontact.
 3. Vermijd het om iemand de hand te schudden bij het begroeten. 
 4. Kom niet te dicht bij een andere persoon.
 5. Kom niet ziek naar het werk.
 6. Hoest of nies in een zakdoek of in je elleboog.
 7. Gooi papieren zakdoekjes na gebruik onmiddellijk weg en ontsmet nadien je handen.

We zijn goed voorbereid op het COVID-19-virus en we hebben in Az Damiaan een team van specialisten dat de situatie op de voet volgen. We houden je verder op de hoogte en we vragen je om de richtlijnen strikt na te leven.

Laatste update van deze gegevens: 2 april 2020 om 09.00 uur.