!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Educatietool zwangerschapsdiabetes

14 mei 2019 | gezondheidstips

Charlotte Vandenhaute ontving tijdens het 21ste Diabetessymposium een award vanwege de Onafhankelijke Ziekenfondsen voor haar bachelorproef ‘Zwangerschaps-diabetes: educatie bij de allochtone patiënt’.

 

Onze verpleegkundige Charlotte Vandenhaute werkte deze bachelorproef uit voor het behalen van haar graad bachelor in de verpleegkunde aan de Vives Hogeschool, campus Roeselare.

Charlotte startte tien jaar na het behalen van haar diploma gegradueerde verpleegkunde met de brug-opleiding verpleegkunde om zo haar bachelordiploma verpleegkunde te behalen. “Een droom die uitkwam. Eerder al rondde ik de kaderopleiding af”, aldus Charlotte.

Charlotte vervolgt: “Een mama met diabetes, een vriendin met zwangerschapsdiabetes: het onderwerp diabetes lag voor de hand voor mij.” Charlotte startte haar bachelorproef met een literatuurstudie en een zoektocht naar het beschikbare materiaal over zwangerschapsdiabetes. Hier bleek erg weinig duidelijke en weinig eenduidige informatie over te bestaan, zeker niet voor allochtone vrouwen.

”Elk ziekenhuis heeft zo zijn eigen aanpak. De informatiebrochures voor patiënten zijn weliswaar in elk ziekenhuis beschikbaar maar zijn dan weer lijvige bundels tekst die, laat ons eerlijk zijn, door bijna niemand worden gelezen. De patiënt die de moed heeft er aan te beginnen, geeft het vaak na enkele pagina’s op. Jammer!”

In het praktijkgedeelte van haar bachelorproef werkte ze een brochure uit waarin eenvoudig en helder de begrippen diabetes en diabetes tijdens de zwangerschap, gericht naar allochtone moeders, uitgelegd worden.

Hiervoor werkte Charlotte met afbeeldingen en pictogrammen. De interesse die ze ondervond tijdens het uitwerken van de educatietool maakte al snel de noodzaak daarvan duidelijk.

  • De brochure ‘Zwangerschapsdiabetes, educatie bij de allochtone patiënt’ vind je hier.
  • Zwangerschapsdiabetes: educatie bij de allochtone patiënt, Charlotte Vandenhaute, 2018. De bachelorproef vind je hier.