!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Neurologie lanceert EpiCare@Home

12 mei 2021

De dienst Neurologie is gestart met EpiCare@Home. Via dit project kunnen neurologen epilepsiepatiënten vanuit hun thuisomgeving opvolgen.

Epicare@home 2

EpiCare@Home is een project van Byteflies, een Belgische start-up gespecialiseerd in health care technologie. Ons ziekenhuis werkt al samen met Byteflies voor het project CovidCare@Home. Met EpiCare@Home bieden ze nu de mogelijkheid om epilepsiepatiënten thuis op te volgen. “Hierdoor kunnen wij als neurologen een betere indruk krijgen of onze patiënten met epilepsie nog aanvallen doen”, zegt dr. Adinda De Pauw. 

EpiCare@Home slaat dus een brug tussen thuis en het ziekenhuis: klinische gegevens worden door de gebruiker thuis verzameld en veilig gedeeld met de neuroloog. Op basis van deze data kan de neuroloog een meer gepersonaliseerd behandelplan ontwikkelen. “Een ingenieus systeem met klevers op de huid stuurt via Sensor Dots gegevens over de elektrische activiteit van de hersenen en over het hartritme en de spieractiviteit door naar een centraal computersysteem. Artificiële intelligentie zorgt voor dataselectie. Zo kunnen wij als neurologen deze gegevens opvolgen en de medicatie van onze patiënten, waar nodig, sneller en beter bijsturen”.

De epilepsiepatiënt kan gedurende meerdere dagen, in de eigen omgeving, zijn of haar aanvallen monitoren.

Adinda De Pauw, neuroloog
Epicare@home 3

Het project ging deze week van start. De eerste patiënt zal twee weken met de sensors rondlopen. Onze neurologen analyseren vanop afstand de doorgestuurde gegevens.