!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Getuigenis vanop Intensieve zorgen

31 maart 2021

De dienst Intensieve zorgen bevindt zich al sinds de eerste coronagolf in de frontlinie. Vandaag, een jaar later, is de druk nog steeds groot. Een gesprek met verpleegkundige Annick over een bijzonder coronajaar, de grote collegialiteit onder de Ostenders, en het verlangen naar een normaal leven.

“Toen het duidelijk was dat de eerste coronagolf op ons afkwam, werd onze dienst in gereedheid gebracht om coronapatiënten te ontvangen. Onze gang, die anders zo ruim en luchtig is, stond plots vol met maskers, dozen met Tivec-pakken, face shields, handschoenen, enzovoort.  We hebben altijd materiaal in stock gehad. Dat we altijd voldoende beschermd een COVID-box konden binnengaan, was een geruststelling”, getuigt verpleegkundige Annick Verbeke. 

Iz Banner 3

Buddy's

“De collega's van het OK en recovery werden tijdelijk onze collega's op ICU en hielpen ons met de dagdagelijkse verzorging en als buddy. Ook de ondersteuning van externe buddy’s, vrijwilligers, interims, kinesisten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten, mensen van sterilisatie, onderhoud en logistiek was onmisbaar. We hebben toen ook ontdekt dat de taak van een buddy zeer belangrijk was. Zij hielpen ons, want wij zaten als het ware 'gevangen' in ons pak en in de box. Voor ons als verpleegkundigen op ICU/MCU was de manier van werken een hele aanpassing. Je hebt het gevoel dat je bijna volledig afhankelijk bent van een buddy of collega die buiten staat. Na een tijdje konden we die praktische problemen oplossen en leerden we anticiperend werken”.

Iz Banner

“Het was fysiek, maar ook emotioneel zwaar om te werken in deze omstandigheden. Patiënten en hun familie beseffen soms niet hoe erg ze er aan toe zijn. Wie zeer slecht is en nood aan beademing heeft, komt wakker bij ons binnen en wordt dan in slaap gebracht en geïntubeerd. Indien mogelijk, kunnen ze eerst nog eens bellen met de familie. Daar getuige van zijn is emotioneel best zwaar. Bezoek was in de eerste golf ook niet mogelijk. In het slechtste geval kon de familie de patiënt terugzien als hij of zij gestorven was. Hartverscheurend”. 

Solidariteit

“De angst om ziek te worden zat er ook in. In de eerste golf ben ik als enige op ICU/MCU ziek geworden. In de tweede golf werden ook enkele collega's ziek. Dat was toen een best pittige periode op dienst, omdat de activiteiten in de rest van het ziekenhuis terug op gang waren gekomen. Onze hulpkrachten moesten dus terug naar hun dienst, waardoor de werkdruk op ICU niet min was”.

“Deze periode heeft een grote impact gehad. Persoonlijk, maar ook als groep. De flexibiliteit qua werkuren is groot. We hebben het voorbije jaar veel gewisseld van uren en shiften, en ingesprongen in vrije dagen. Buiten het ziekenhuis was er ook niet veel te beleven, waardoor de mogelijkheden om je te ontspannen na je werkuren ook heel beperkt waren. We hebben heel veel gewandeld, ook samen met collega's”.

Annick Verbeke, verpleegkundige Intensieve zorgen

“In het begin was de solidariteit naar het verzorgend personeel toe heel groot. We werden overstelpt met attenties, maar naarmate het jaar vorderde zakte dit zienderogen. Begrijpelijk, want iedereen was het beu. Voor ons veranderde er echter niets. Het was dan ook frustrerend, als je bezweet je Tivec-pak uitdeed, plots op de radio hoort dat er een betoging is in Brussel tegen de coronamaatregelen”. 

Iz Banner 2

Vaccinaties

“Wij zijn intussen gelukkig al gevaccineerd. Dat verandert niets aan de manier van ons handelen op dienst, maar ik vind wel dat de angst om besmet te geraken verminderd is. Onze partners en omgeving zijn nog niet gevaccineerd, dus blijven we de maatregelen uiteraard volgen. Want wij als verpleegkundigen weten hoe belangrijk dat is.  Ik hoop dat de snelheid van vaccineren zo vlug mogelijk kan opgedreven worden, zodat we weer naar het normale leven kunnen. Ook ik verlang, net als iedereen, naar de dag om weer volledig vrij te kunnen rondlopen, op reis te gaan, terrasjes te doen, te gaan eten, … “.