!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Wetenschappelijk onderzoek rond hersenberoerte

29 oktober 2020

De dienst Neurologie van het Az Damiaan neemt deelt aan het wetenschappelijk onderzoek Convince. De studie onderzoekt hoe een hersenberoerte, ontstaan op basis van aderverkalking, nog beter kan voorkomen worden.

Het Az Damiaan neemt deel aan het onderzoek, onder het wakend oog van de KU Leuven en de Universiteit van Dublin. Alle neurologen van het ziekenhuis werken mee aan de studie.

Wetenschappelijk Onderzoek Hersenberoerte Banner

“Bij onze patiënten die een beroerte doormaken op basis van aderverkalking, proberen we vandaag op verschillende manieren het ontstaan van een tweede beroerte tegen te gaan. Met bloedverdunners, cholesterolverlagende middelen, medicatie die de bloeddruk verlaagt, en door het aanbevelen om te stoppen met roken en voldoende te bewegen, en via gewichtsreductie. Voor het stukje inflammatie, dat ook bij het proces van aderverkalking zit, wordt nog geen medicatie gegeven. Dat is ook nog nooit goed onderzocht”, klinkt het.

Colchicine

De studie Convince wil daar nu verandering in brengen. Concreet wordt onderzocht of het toevoegen van Colchicine in lage dosis (1/2 tabletje van 1 mg)  de aderverkalking, en dus de beroerte, tegen kan houden. Colchicine is een oud en gekend medicijn, dat tegen jicht gebruikt wordt, en waarvan in publicaties verschijnt dat het ook bij hartaderverkalking helpt. De studie wil aantonen dat dit ook voor neurologie patiënten geldt. 

Sinds de opstart in juli zijn er al dertien patiënten bereid gevonden om deel te nemen aan het onderzoek

Neurologen Az Damiaan

Tijdens het onderzoek krijgt de helft van de deelnemers Colchicine toegediend, de andere helft krijgt de beste medicatie waarvan al geweten is dat het de kans op een nieuwe beroerte zoveel mogelijk verkleint. Het onderzoek moet duidelijkheid brengen over het wetenschappelijk neurologisch vraagstuk of Colchicine een hersenberoerte, die ontstaan is op basis van aderverkalking, nog beter kan voorkomen. In totaal moeten iets meer dan 2600 mensen deelnemen aan het onderzoek om de hypothese te kunnen bewijzen.