!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

ICT, onmisbare schakel in het ziekenhuis

11 mei 2021

Als ICT’er aan de slag gaan in een ziekenhuis? “Verrassend, boeiend en afwisselend”, getuigen systeembeheerder Tim Bastiaenssens en Sandrien Amourette, medewerker service desk. “Een ziekenhuis slaapt nooit. En dat maakt onze job heel uitdagend”.

ICT’er zijn in een ziekenhuis, het lijkt voor sommigen een opvallende keuze. “Maar eigenlijk is die perceptie verkeerd”, zegt Tim Bastiaenssens (38). “Want een ziekenhuis heeft op ICT-vlak net een heel boeiende infrastructuur, waarbij een groot deel inhouse gerund wordt”. Tim studeerde multimedia en communicatietechnieken, optie netwerken aan de Provinciale Industriële Hogeschool in Kortrijk. Na zijn studies werkte Tim achtereenvolgens als IT'er in een KMO in Kortrijk, bij circusatelier Woesh waar hij 8 jaar een commerciële en administratieve functie uitoefende, en bij een onderneming in Gits als systeembeheerder. “Het circusatelier was een opvallende carrièrewending”, zegt Tim. “Ik ben altijd gepassioneerd geweest door de circuswereld, en jongleren en acrobatie. Maar ik heb het ICT-gebeuren ook nooit volledig losgelaten”. 

Ict 2

In een ziekenhuis krijg je een totaalbeeld van hoe ICT is opgebouwd, wat het een boeiende en leerrijke omgeving maakt voor elke ICT’er.

Tim Bastiaenssens, systeembeheerder

In de zoektocht naar een nieuwe uitdaging startte Tim in juni 2019 in het Az Damiaan als systeembeheerder. “En vandaag ben ik nog steeds blij met deze keuze”, vertelt hij. “In bedrijven is het systeembeheer vaak eerder beperkt. In een ziekenhuis krijg je een totaalbeeld van hoe ICT is opgebouwd, wat het een boeiende en leerrijke omgeving maakt voor elke ICT’er”. Sandrien Amourette (23) knikt bevestigend. “Ik zou het eigenlijk elke ICT’er aanraden om te kiezen voor een ziekenhuis als werkgever”, vertelt Sandrien. Ze studeerde toegepaste informatica, optie systeem- en netwerkbeheer aan de Hogeschool Gent, en ging in mei 2020 aan de slag in het Az Damiaan als medewerker service desk. “Een heel gevarieerde job”, zegt Sandrien. “Naar mijn gevoel is een ziekenhuis één van de interessantste organisaties om voor te werken. Veel diverser ook dan de meeste kantoren. Naast de interessante jobinhoud met doorgroeimogelijkheden, spreekt ook de werksfeer mij aan. Ik ben hier in een tof team terechtgekomen”.

Samen met de dienst Biotechniek spelen we zeker ook een belangrijke rol in de zorg van patiënten

Sandrien Amourette, medewerker service desk
Ict 4

Is de dienst ICT een levensbelangrijke schakel in de werking van het ziekenhuis? “Ik zou toch niet aanraden om alles uit te zetten”, lacht Sandrien. “Laat ons zeggen dat ICT geen mensenlevens redt. Maar neem het weg, en het kan wel levens kosten”, vult Tim aan. “Een ziekenhuis slaapt nooit. Net dat maakt het extra uitdagend. Onze dienst is gelinkt aan alles wat met het netwerk verbonden is. ICT zorgt er bijvoorbeeld voor dat patiënten vanop afstand gevolgd kunnen worden en voor de monitoring van patiënten. Samen met de dienst Biotechniek spelen we dus zeker ook een belangrijke rol in de zorg van patiënten”. 

ICT, een innoverende werkomgeving

  • Bezield door onze baseline ‘Dicht bij het leven’ streeft het Az Damiaan naar een kwaliteitsvolle gezondheidszorg. ICT ondersteunt dit door gepast in te spelen op de snelle evoluties eigen aan deze sector. Zo is de dienst ICT  ondanks de relatief recente nieuwbouw al opnieuw bezig met het vervangen van alle netwerkcomponenten. Dit is een complex project en omdat we de impact naar de patiënten zo minimaal willen houden, voeren we de deze uit samen met onze netwerkleverancier Orange Cyberdefense. Met deze vernieuwing zijn we klaar voor de toekomst door de verhoging van de capaciteit van het netwerk en de introductie van nieuwe standaarden zoals WIFI 6. Hierdoor krijgen we een sneller en stabieler draadloos netwerk en de mogelijkheid om meerdere gelijktijdige toestellen te bedienen. Ook de veiligheidsmaatregelen worden aanzienlijk verscherpt door technieken als netwerkauthenticatie, tunneling en segmentatie.
  • Meer en meer applicaties vinden hun weg naar de cloud. Ons ERP-systeem, loonverwerking en e-learning module volgen al het SaaS model, maar we zijn onder andere ook bezig met de migratie naar online diensten zoals Microsoft 365. Hierdoor kunnen we meer inzetten op collaboratie en mobiliteit. De coronaperiode heeft dit nog versneld, via onder andere videoconferencing en thuiswerken. De shift naar de cloud doen we niet enkel voor applicaties, maar ook de toekomst van onze datacenters wordt momenteel onderzocht. Zullen radiologie-beelden in de cloud gestockeerd worden? Wat met servers? Datawarehousing? Enzovoort.
Ict 5
  • Az Damiaan is in Vlaanderen één van de 33 zorginstellingen die werken met KWS, het elektronische patiëntendossier van Nexuzhealth. Heel wat interne diensten zijn al  overgeschakeld op dit systeem. Op korte termijn zal Radiologie overstappen. Hierna volgen nog het operatiekwartier en de geneesmiddelendistributie. De taak van ICT hierbij is vooral integratie door middel van koppelingen. Via Biztalk of Mirth zorgen wij er voor dat de berichtenstroom tussen verschillende pakketten in goede banen geleid wordt. Een straf voorbeeld is een XML-bericht dat via email omgevormd wordt tot een melding op een telefoon. Op deze manier wordt een zorgeenheid tijdig verwittigd om een patiënt klaar te maken voor intern vervoer.
  • ICT is jaarlijks bezig met tientallen projecten. Naast de introductie van nieuwe applicaties of migraties van bestaande, zijn we ook betrokken bij heel wat innovatieve projecten zoals bijvoorbeeld RPA (Robotgestuurde Proces Automatisering-. Het is een techniek die gebruikt wordt voor het automatiseren van bedrijfsprocessen, met behulp van zogenaamde 'software-robots'. Het is gericht op het automatiseren via de gebruikers interface, door het handmatige proces (handelingen) na te bootsen. Hierdoor kunnen gebruikers repetitieve taken overlaten aan deze 'softbots' en zich bezighouden met ander, interessanter werk. Dit komt de werkdruk en uiteindelijk het welzijn ten goede.

Wil jij ook in deze boeiende omgeving werken? Bekijk dan onze vacatures ICT via: https://azdamiaan.be/nl/werken-in-az-damiaan/vacatures/ict