!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
info@azdamiaan.be

Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

Maart: internationale maand tegen darmkanker

13 maart 2019 | gezondheidstips

Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe vanaf 50 jaar elke twee jaar de stoelgangtest.

Maand Tegen Darmkanker Banner

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk.  Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

In 2018 werden er in Az Damiaan 2.200 darmonderzoeken uitgevoerd. Daarbij werden 630 poliepen en 80 tumoren vastgesteld.

dienst Gastro-enterologie Az Damiaan

Minstens 25% van de mannen van 60 jaar heft poliepen, bij vrouwen ongeveer 15%. Hoe groter de poliep, hoe meer kans op kwaadaardigheid. Een vierde van de poliepen van meer dan 1 cm wordt kwaadaardig. Darmkanker treedt vooral op vanaf 55 jaar. Er is de voorbije jaren een duidelijke stijging bij de populatie onder de 50 jaar.

Eén op twintig mensen wordt geconfronteerd met darmkanker en er zijn vier keer meer overlijdens door darmkanker dan door ongevallen. Een preventieve screening elke twee jaar is dus zeker aan te raden.

Heb je vragen?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts. De dienst Gastro-, entero- en hepatologie - digestieve oncologie van Az Damiaan is te bereiken via 059 41 40 60