- Nieuws en activiteiten
- Nieuws
- Activiteiten
Maart - Endometriosis awareness month
Endometriose is een ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatie vermoedelijk ook voor een stuk terugvloeit via de eileiders naar de buik.
In de buik kan het baarmoederslijmvlies dan ingroeien op het buikvlies of andere organen zoals de eierstok, de blaas of de darm. Tijdens de regels bloedt het baarmoederslijmvlies dan niet enkel in de baarmoeder, maar ook ter hoogte van deze ingegroeide localisaties in de buik.
Hierdoor klaagt de patiënte van heel hevige menstruatiepijnen waardoor de patiënte veel pijnstillers moet nemen. Daarnaast is het voor patiëntes met endometriose soms enorm pijnlijk en moeilijk om stoelgang te kunnen maken tijdens de menstruaties.
De oppervlakkige en de diepere vorm van endometriose
Er zijn 2 vormen van endometriose: de oppervlakkige en de diepere vorm.
- De diepere vorm, waarbij er grote endometriosenodules ter hoogte van vagina, darm of blaas aanwezig zijn of er chocoladecyste (endometrioma’s) ter hoogte van de eierstok zijn, kan meestal wel opgepikt worden door de routineonderzoeken zoals bijvoorbeeld gynaecologische echografie of MRI-scan.
- De oppervlakkige vorm, waarbij er vaak maar heel kleine letseltjes te zien zijn op het buikvlies, wordt met deze onderzoeken heel moeilijk opgepikt omdat ze zo klein zijn. Meestal krijgen patiënten dan ook te horen: ‘alles ziet er goed uit mevrouw’ of ‘waarschijnlijk komt de last van de darmen’.
Jonge patiënten die blijven op consultatie komen omdat ze zoveel pijn hebben tijdens hun regels of omdat de pijn niet verbetert na het opstarten van een pil, doen dit niet voor hun plezier. Ze hebben soms echt veel pijn. Daarom is het belangrijk om aan de oppervlakkige vorm van endometriose te denken in de differentiaaldiagnose en om een diagnostische laparoscopie te doen.
Een diagnostische laparoscopie
Bij een diagnostische laparoscopie gaat de patiënte even volledig in slaap en wordt er via een kijkoperatie gekeken in het klein bekken of er endometriose te zien is. Dit is vaak de enige manier om de endometriose te kunnen vaststellen.
Als er tijdens zo’n laparoscopie effectief endometriose gezien wordt, kan dit soms direct opgelost worden door de endometriose weg te nemen. Als de endometriose echter te uitgebreid is, of bijvoorbeeld uitbreidt naar de darm, is er vaak een tweede ingreep nodig met de operatierobot.

Dokter Maene (dienst Gynaecologie) en dokter Abasbassi (dienst Algemene Heelkunde) werken dan samen aan de robotconsole om de endometriose zo volledig mogelijk weg te nemen.
EndoDubai 2023 congres
In februari 2023 trokken dokter Bafort, dokter Maene en dokter Rombaut naar het EndoDubai 2023 congres in Dubai. Daar nodigt prof. Arnaud Wattiez alle wereldautoriteiten rond endometriose uit om te spreken en hun ervaringen te delen. Het was opnieuw een zeer leerrijk congres waardoor we de patiënten uit Oostende en omstreken nog beter kunnen helpen!
