!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
info@azdamiaan.be

Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

Chirurgisch mond-neusmasker dragen is verplicht

26 juni 2020 | Algemeen nieuws

In het ziekenhuis is het dragen van een chirurgisch mond-neusmasker verplicht. Breng je eigen chirurgisch mond-neusmasker mee of koop een chirurgisch masker in onze inkomhal. Linnen comfortmaskers voldoen in deze fase van de pandemie niet.

Chirurgisch Mondmasker Verplicht Banner

Wat zijn comfortmaskers?

Medische of chirurgische maskers en FFP2/FFP3-maskers zijn ademhalingsbeschermingsmaskers die beschermen tegen het coronavirus. Medische of chirurgische maskers zijn medische hulpmiddelen en vallen onder de bevoegdheid van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Meer informatie vind je op de website van het FAGG.

Comfortmaskers zijn de mondmaskers voor het grote publiek (veelal in textiel gemaakt) die kunnen helpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, als aanvulling op de aanbevolen maatregelen zoals handhygiëne en socialeafstandsregels.

Er bestaan verschillende types comfortmaskers en verschillende modellen. Ze worden gemaakt van textiel en zijn vaak wasbaar.

Welk niveau van bescherming biedt een comfortmasker?

Een comfortmasker biedt niet voldoende bescherming aan de drager. Het dragen van dergelijk mondmasker beschermt in de eerste plaats anderen. Omgekeerd wordt de drager beschermd als de mensen rond hem of haar ook een mondmasker dragen.

Het beschermingsniveau moet worden gezien als een aanvulling op basisvoorzorgsmaatregelen zoals het beperken van sociaal contact, het bewaren van fysieke afstand en het naleven van hygiënevoorschriften.

Personen die comfortmaskers gebruiken, mogen niet worden misleid over het beschermingsniveau dat zij bieden en daarom verplichten we in deze fase van de pandemie binnen het ziekenhuis chirurgische maskers.

Het dragen van een eigen chirurgisch mond-neusmasker is verplicht om onze gezondheidsmedewerkers zoals jouw arts, verpleegkundige maar bijvoorbeeld ook de baliemedewerkers te beschermen. In een ziekenhuis kruis je ook mensen met een verminderde weerstand, die vatbaarder zijn om mogelijks besmet te worden. Ook voor hen nemen we deze maatregel. 

Uiteraard dient deze voorzorgsmaatregel ook voor jouw welzijn.

Mondmasker Banner

Mond-neusmaskerautomaat in Az Damiaan

Je kan een chirurgisch mond-neusmasker aanschaffen via een automaat in onze inkomhal (enkel cashloos betalen):

  • 2 mondmaskers: 3 euro
  • 5 mondmaskers: 6 euro

Het dragen van een mond-neusmasker helpt enkel als het correct gedragen wordt. We geven je uitleg over het opzetten, dragen, afzetten, wassen en bewaren van een mondmasker. Maskers met een ventiel of beschadigde en zichtbaar bevuilde maskers zijn niet toegelaten. Plastic kinmaskers en de meeste maskers in textiel bieden onvoldoende bescherming en zijn dus niet toegestaan. 

Opzetten van het mond-neusmasker

  • Was of ontsmet grondig de handen alvorens het mondmasker op te zetten.
  • Raak enkel de elastieken of lintjes aan bij het opzetten van het masker.
  • Het mondmasker moet je neus, mond en kin bedekken en moet goed aansluiten aan de zijkanten.
  • Begin je masker op te zetten aan de bovenkant door het goed te zetten op je neus. Bind het vast aan de onderkant door je kin te bedekken.

Dragen van het mond-neusmasker

Raak het masker zo weinig mogelijk aan zodra je het hebt opgezet. Als je masker afglijdt of niet goed bevestigd is, raak het dan enkel aan de zijkanten aan om het terug te bevestigen. Vermijd ook om je masker te vaak op en af te zetten.

Afzetten van het mond-neusmasker

  • Raak enkel de elastieken of lintjes aan om je mondmasker af te zetten.
  • Was grondig je handen nadat je het masker hebt afgezet.
  • Als je het masker moet afzetten voor een korte tijd (bijvoorbeeld om te drinken), leg het dan op een propere plaats die je nadien makkelijk kan schoonmaken of stop het in een luchtdoorlatend zakje.

Bewaren van het masker

Laat je mond-neusmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je maskers en bewaar je gebruikte mond-neusmaskers bij voorkeur in een gesloten stoffen zak die je regelmatig wast. Raak het propere mondmasker enkel aan nadat je de handen hebt gewassen en raak het nooit aan de binnenkant aan.

Stop het masker niet in de diepvries of frigo. De koude doodt het virus niet en het masker riskeert je voeding te besmetten.

mondmaskers goed en fout