!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Mondmasker dragen is verplicht

26 juni 2020 | Algemeen nieuws

In het ziekenhuis is het dragen van een mondmasker verplicht. Breng je eigen mondmasker mee of koop een mondmasker in onze inkomhal. 

Het dragen van een eigen (textiel) mondmasker is verplicht om onze gezondheidsmedewerkers zoals jouw arts, verpleegkundige maar bijvoorbeeld ook de baliemedewerkers te beschermen. In een ziekenhuis kruis je ook mensen met een verminderde weerstand, die vatbaarder zijn om mogelijks besmet te worden. Ook voor hen nemen we deze maatregel. 

Uiteraard dient deze voorzorgsmaatregel ook voor jouw welzijn.

Mondmasker Banner

Mondmaskerautomaat in Az Damiaan

Je kan een mondmasker aanschaffen via een automaat in onze inkomhal (enkel cashloos betalen):

  • 2 mondmaskers: 5 euro
  • 5 mondmaskers: 10 euro

Het dragen van een mondmasker helpt enkel als het correct gedragen wordt. We geven je uitleg over het opzetten, dragen, afzetten, wassen en bewaren van een mondmasker. Maskers met een ventiel of beschadigde en zichtbaar bevuilde maskers zijn niet toegelaten. Plastic kinmaskers bieden onvoldoende bescherming en zijn dus niet toegestaan. 

Opzetten van het mondmasker

  • Was of ontsmet grondig de handen alvorens het mondmasker op te zetten.
  • Raak enkel de elastieken of lintjes aan bij het opzetten van het masker.
  • Het mondmasker moet je neus, mond en kin bedekken en moet goed aansluiten aan de zijkanten.
  • Begin je masker op te zetten aan de bovenkant door het goed te zetten op je neus. Bind het vast aan de onderkant door je kin te bedekken.

Dragen van het mondmasker

Raak het mondmasker zo weinig mogelijk aan zodra je het hebt opgezet. Als je mondmasker afglijdt of niet goed bevestigd is, raak het dan enkel aan de zijkanten aan om het terug te bevestigen. Vermijd ook om je masker te vaak op en af te zetten.

Afzetten van het mondmasker

  • Raak enkel de elastieken of lintjes aan om je mondmasker af te zetten.
  • Was grondig je handen nadat je het masker hebt afgezet.
  • Als je het masker moet afzetten voor een korte tijd (bijvoorbeeld om te drinken), leg het dan op een propere plaats die je nadien makkelijk kan schoonmaken of stop het in een luchtdoorlatend zakje.

Wassen van een stoffen mondmasker

Het mondmasker moet elke 8 uur of elke 4 uur bij intensief gebruik (bijvoorbeeld een leerkracht die lesgeeft voor de klas), veranderd worden of sneller wanneer het vochtig of zichtbaar vuil is. Het mondmasker moet na elk gebruik gewassen worden met wasmiddel in de wasmachine op 60°C met de rest van de was of het kan gekookt worden in een kookpot die enkel hiervoor gebruikt wordt. Wanneer je het masker op een te lage temperatuur wast, bijvoorbeeld door te wassen met de hand, moet je het daarna wel op hoge temperatuur strijken.

Nadat je een vuil masker hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het in de wasmachine te plaatsen, was je grondig de handen.

Tip: Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken. Het is dus aangeraden om minimum twee maskers te hebben.

Bewaren van het masker

Laat je mondmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je maskers en bewaar je gebruikte mondmaskers bij voorkeur in een gesloten stoffen zak die je samen met het masker wast. Raak het propere mondmasker enkel aan nadat je de handen hebt gewassen en raak het nooit aan de binnenkant aan.

Stop het masker niet in de diepvries of frigo. De koude doodt het virus niet en het masker riskeert je voeding te besmetten.

mondmaskers goed en fout