!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
info@azdamiaan.be

Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

Nagebouwde NMR-toestel vermindert angst bij patiëntjes

14 juni 2023 | Algemeen nieuws

In onze nagebouwde mini-versie van een NMR-toestel kan een kind voor het onderzoek op een aangenamere en speelse manier ervaren hoe het is om in zo’n speciaal toestel plaats te nemen. 

Mini Nmr Banner

Op de dienst Pediatrie van Az Damiaan proberen we er alles aan te doen om de pijn en de angst bij de patiëntjes zo veel mogelijk te beperken. We doen extra inspanningen om alle procedures zo aangenaam mogelijk te laten verlopen voor het kind, maar ook voor de ouders en de verpleegkundigen. 

Veel inspanningen om angst te verminderen

Om de kinderen beter voor te bereiden op onderzoeken en behandelingen werden al strips ontworpen om de kinderen eenvoudig uit te leggen over hoe een onderzoek loopt.

Ondanks alle inspanningen worden we soms nog geconfronteerd met acute angst en stress. Omdat we tijdens de voorbereiding een zo realistisch mogelijk beeld willen geven van het onderzoek en het toestel, ontstond het idee om een mini-kopie van een NMR-toestel na te bouwen. Zo kan het kind voor het echte onderzoek op een aangename speelse manier ervaren hoe het voelt om in zo’n toestel plaats te nemen. 

Realistische ervaring van een NMR-onderzoek

Door gelijkaardige lichtjes en geluid in het ontwerp, raken de kinderen vertrouwd met het toestel. 

Deze mini-NMR vergroot de slaagkans van het onderzoek en zo vermijden we vaker een NMR-onderzoek onder verdoving.

zorgmedewerkers dienst Pediatrie

Met steun van KV Oostende en 't Saam

Het project is gerealiseerd met de giften uit een steunactie van KV Oostende. Vier leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van 't Saam in Diksmuide gingen aan de slag. Ze werkten 8 weken aan de mini-NMR en schaafden zo hun kennis over houttechnieken en werkorganisatie bij.