!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
info@azdamiaan.be

Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

Nieuwe dienst Orthogeriatrie

01 september 2021 | Algemeen nieuws

Op de nieuwe dienst Orthogeriatrie worden patiënten vanaf 75 jaar met een geriatrisch profiel, die een fractuur hebben (behalve indeukingsfracturen en pubistakfracturen) nauwgezet multidisciplinair behandeld en opgevolgd worden. 

Orthogeriatrie Banner

Az Damiaan is een gekende pionier in de behandeling en opvolging van geriatrische patiënten. De geriatrische diensten vormen al jaren één van de speerpunten in ons zorgaanbod met onder andere meerdere acute geriatrische zorgeenheden, een geheugenkliniek, geriatrische dagziekenhuis en een dienst Psychogeriatrie. 

Met de vergrijzing van de bevolking zien we een toename van het aantal breuken als gevolg van een val bij ouderen. Dit vereist een specifieke zorg want deze patiëntengroep is meer onderhevig aan complicaties en er zijn meestal meerdere aandoeningen (multi-pathologie) aanwezig.

Dit zorgmodel is een voorbeeld van ‘geriatrisch co-management’ zoals we in Az Damiaan reeds kennen op o.a. de dienst Psychogeriatrie. Het wordt gekenmerkt door een gezamenlijke verantwoordelijkheid en besluitvorming tussen een behandelend arts en een geriater of een interdisciplinair geriatrisch team.

Orthopedie en geriatrie

De dienst Orthogeriatrie is een samenwerking tussen de diensten Orthopedie en Geriatrie. Het is het doel om een optimale zorg te kunnen verlenen aan kwetsbare ouderen met een breuk (veelal een traumatische heupfractuur). Deze patiënten worden op één zorgeenheid gegroepeerd waar kennis en vaardigheden van het multidisciplinair team leiden tot het verhogen van de kwaliteit van zorg en het vermijden van complicaties. 

Dit kan onder meer door de holistische benadering met aandacht voor de broosheid van de bejaarde patiënt alsook voor de psychische, cognitieve en sociale aspecten.

Vanaf de ziekenhuisopname

Het zorgpad start onmiddellijk bij de spoedopname, met als doel geen tijd te verliezen bij transfer van de patiënt naar de zorgeenheid. Op basis van leeftijd en geriatrisch risicoprofiel (GRP) wordt de patiënt al dan niet naar de afdeling Orthogeriatrie getransfereerd.

Enkele weetjes

  • Binnen de geriatrische ZE 440 worden 6 bedden voor orthogeriatrie opengesteld.
  • De verantwoordelijke artsen zijn dokter Sandra Maertens (geriatrie) en dokter Jan Van Oyen (orthopedie), die samen met hun collega's de patiënten behandelen
  • Els Roels is hoofdverpleegkundige van de dienst
  • Bij een normaal orthopedisch herstel wordt de patiënt:
    • naar de zorgeenheid SP Locomotorisch getransfereerd,
    • patiënten met een psychogeriatrisch profiel worden naar de zorgeenheid psychogeriatrie getransfereerd,
    • of terugkeer naar thuis, woonzorgcentrum of revalidatieziekenhuis.

>> Contactgegevens van de zorgeenheid Orthogeriatrie.