!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Ostender aan de slag in Aruba

14 september 2021

Verpleegkundige Xena Vandycke gaat voor vier maanden aan de slag op het eiland Aruba. Ze werkt er op de dienst Intensieve zorgen van het Dr. Horacio Oduber Hospital. We wensen Xena bijzonder veel succes in dit avontuur. 

Het avontuur van Xena is intussen al gestart. Ze is er aan de slag als ICU (Intensive Care Unit)- en ER (Emergency Room)-verpleegkundige. “Ik heb al meerdere dagen op ICU gewerkt en het is hier superdruk”, vertelt Xena vanuit Aruba. “Er zijn in totaal 18 IC/CCU bedden en deze zijn min of meer allemaal bezet met COVID-19-patiënten. Zes bedden enkel ‘optiflow’, alle andere bedden zo goed als allemaal intubaties. De patiënten hier worden meteen na intubatie in proneligging (beademing in buikligging) gebracht voor 72 uur". 

"Na deze 72 uren worden ze, indien stabiel genoeg, overgebracht naar een Colombiaanse ICU voor verdere verzorging/opvolging. Op deze manier wordt er plaats gecreëerd voor nieuwe opnames. Dagelijks worden er 2 à 3 patiënten overgevlogen. Zo hebben we ook al drie baby's op ICU gehad, waarvan één beademd. Deze worden gestabiliseerd en nadien ook overgebracht naar Colombia, aangezien men hier geen ICU voor kinderen heeft”. 

Aruba Banner

De werking in het ziekenhuis is op sommige vlakken gelijk, op andere domeinen toch verschillend. “Zo ligt de medicatie hier nog steeds voor het grijpen. Enkel Fentanyl wordt strikt bijgehouden. Wat mij ook opviel is dat de arteriële drukzakken niet luchtledig worden gemaakt, er blijft voor de helft lucht zitten in de druppelkamer. Alles gebeurt ook nog op papier. Rapportages schrijf ik in het Engels, omdat je niet weet welke collega er achter jou komt”. 

Qua collega's kan ik niet klagen. Ze springen bij waar nodig, en ik kan steeds beroep op hen doen.

Xena Vandycke, verpleegkundige Intensieve zorgen

Az Damiaan is gekend voor het Ostender-gevoel. Ook in het Dr. Horacio Oduber Hospital is er een grote collegialiteit. “Qua collega's kan ik niet klagen. Ze springen bij waar nodig, en ik kan steeds beroep op hen doen. Er zijn hier heel veel Amerikaanse verpleegkundigen aan het werk, verschillende uit Nederland, en twee uit België waaronder mezelf. De helft van de werknemers zijn Arubanen, de andere helft zijn waarnemers zoals ik”, vertelt Xena. 

Op haar sociale media kondigde Xena haar vertrek ludiek aan: ‘koud en regenachtig België, tot volgend jaar. Het is tijd om een eiland te verkennen’. “Het eiland op zich is een zalige plek. Hier zou ik wel kunnen wonen”, zegt Xena. ‘Hele leuke stranden, mooie natuurplekken, pelikanen vliegen in het wild, gisteren heb ik nog naast een grote schildpad gezwommen in de zee. Het enige nadeel is dat het wel duur is hier. Ee fles Ice Tea kost omgerekend 5 euro in de supermarkt. Alles kost hier dubbel zoveel als bij ons. Groenten en fruit dikwijls nog duurder”.

Aruba Banner 2

 “Ik heb ook mijn eigen vervoersmiddel geregeld. Ik rijd hier rond met een wagen waarvan het stuur aan de rechterkant zit, een avontuur op zich. De wegen zijn hetzelfde als in België, dus ik voel me als een Engelsman. Voorrang van rechts bestaat hier niet”, zegt Xena. 

“Ook qua woonplaats zit ik hier goed. Een local had me een goede plek aangeraden. Het is een complex dat woongelegenheid biedt aan mensen die het eiland komen helpen. Zo zitten hier veel Nederlandse verpleegkundigen/sterilisatie/labo, nog een andere Belgische verpleegkundige en nog enkele studenten die stage komen doen bij een evenementenbureau. Ik ben dus nooit alleen, we doen veel samen hier. Mijn studio wordt wekelijks gepoetst, er is een wasmachine aanwezig, een zwembad, het ligt dicht bij de zee. Kortom, ik zal hier een hele leuke tijd beleven”.