!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
info@azdamiaan.be

Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

Podcast 'Ostenders Walk/Talk'

07 juni 2021 | ostenders, podcast

“Palliatieve zorg is het visitekaartje van een ziekenhuis”. Aan het woord is Carmino Van Meerhaeghe, zorgconsulent van het palliatief support team in Az Damiaan. In de eerste aflevering van onze podcast ‘Ostenders Walk/Talk’ praat Carmino vrijuit over het belang van palliatieve zorgen, de impact van corona, het Ostender-gevoel, én over tranen van geluk. 

Podcast 01 Website Banner01

De Ostenders Walk/Talk. We wandelen met Ostenders in ’t Bosje, net aan de groene rand van ons modern ziekenhuis, en laten hen aan het woord. Over hun leven op het werk en thuis. Een spontane babbel, in een rustgevend decor. 

Beluister hier de volledige aflevering.

of op jouw favoriete podcastkanaal

Taart en champagne

In de allereerste podcast gaan we op stap met Carmino Van Meerhaeghe, verpleegkundige op de dienst Palliatieve zorgen. “Ik ben best wel verbaasd dat jullie mij gekozen hebben. Ik ben niet iemand die in de belangstelling wil staan. Maar voor het ziekenhuis wil ik me wel engageren”, zegt Carmino. Engagement, het is één van de karaktereigenschappen van Carmino die aan bod komen in de podcast. 

“Palliatieve zorgen is een vat vol emoties. We zoeken telkens naar de juiste benadering en zorg voor de patiënt, maar ook voor de naasten. We proberen de mensen zoveel mogelijk kwaliteit te bieden in hun laatste levensfase, en indien mogelijk nog wensen te vervullen. Zo hebben we recent op de dienst een huwelijk georganiseerd voor een man die terminaal ziek was, en nog wou huwen met zijn partner. Een emotioneel, magisch moment. Met taart en champagne. Je zag de glimlach en de pure liefde van die mensen”. 

Podcast 01 Website Banner02

De ‘Palliatieve survivors’

Het COVID-jaar betekende voor Carmino: angst, ongeloof, het onwezenlijke. “Corona had een enorme impact op alle vlakken. Onze afdeling is in quarantaine moeten gaan, maar we hebben elkaar door en dik en dun gesteund. We hebben zelfs een WhatsApp-groep de ‘palliatieve survivors’ opgericht om elkaar moed in te praten. 

Ook privé was het voelbaar. Mijn partner en ik hebben op een bepaald moment 14 dagen apart moeten leven. Dat lukte, maar het gaf ook wat stress. Tegelijkertijd was het ook eens goed om terug naar de basis te gaan. We zijn reizigers, maar boekten nu een hotel in de omgeving om er even tussenuit te zijn. We hebben ontdekt dat België een heel mooi land is. We hebben samen leren koken thuis. En dat is best gezellig en aangenaam”.  

We hebben zelfs een WhatsApp-groep de ‘palliatieve survivors’ opgericht om elkaar moed in te praten

Podcast 01 Website Banner03

Tranen van geluk

Carmino verwijst tijdens de babbel meermaals naar de kracht van een goed team. “Het ziekenhuis is voor mij een tweede thuis. Het Ostender-gevoel voor mij is een familiegevoel. Binnen de palliatieve zorgeenheid hebben we een fantastisch team. Wij zijn wel verpleegkundigen op de afdeling, maar het is belangrijk dat je als mens naar de patiënt en de familie stapt. Je kan niet geloven hoeveel tranen ik al heb gehad als palliatief deskundige, maar het zijn eigenlijk tranen van geluk. Van je goed voelen. We proberen elke dag al het mogelijke te verwezenlijken om de patiënten een aangename tijd te geven. Die mensen voelen dat ook, en je krijgt daar zoveel dankbaarheid voor. Palliatieve zorg is eigenlijk het visitekaartje van een ziekenhuis”.

Het Ostender-gevoel voor mij is een familiegevoel.

Je kan alle podcasts hier beluisteren. 

Of via jouw favoriete podcastkanaal: