alert!arrow-leftarrow-rightbulletcheckclipboardStroke 1dropdownfacebookGroupgluegoogle-plusCombined ShapeCombined Shapehospitalizationicon infoiinstagramFill 1looking-glassShapeopenphoneStroke 1selectselect-arrowsShapesocial-linkedinspeech-bubbleFill 1twitterShapeyoutube

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Rookmelders redden levens

6 maart 2019 | gezondheidstips

Rookmelders redden levens! Vanaf 1 januari 2020 zijn ze in Vlaanderen verplicht in elke woning, of je nu huurt of eigenaar bent. Hang er minstens 1 per verdiep.

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er 's nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.

WAAR ROOKMELDERS PLAATSEN?

Om wettelijk in orde te zijn moet een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.

Let op!

  • Het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar u doorheen moet op weg naar buiten (de kortste vluchtweg).
  • Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn moeten minstens één rookmelder hebben. Dat is ook het geval voor een kelder- of zolderruimte waarin zich een technische installatie bevindt. Deze verplichtingen zijn ook van toepassing op kelders en zolders in gedeeld gebruik (bv. In appartementsgebouwen en in kamerwoningen).

ROOKMELDERS PLAATSEN IS HEEL EENVOUDIG

Installatie

Iedereen kan een rookmelder plaatsen: u hebt er geen vakman voor nodig. Omdat de  meeste toestellen autonoom (op batterijen) werken en een zelfklevende achterzijde hebben, kunt u ze zonder boren of schroeven aan het plafond vastplakken. U plaatst de rookmelder best in het midden van het plafond.

Onderhoud

Om zeker te zijn dat de rookmelder goed werkt, moet u hem op de juiste plaats hangen en goed onderhouden. Raadpleeg daarom altijd de handleiding van de fabrikant.

  • Stof de rookmelder regelmatig af.
  • Test de rookmelder een keer per maand, bijvoorbeeld elke eerste donderdag van de maand (met een druk op de testknop).
  • Vervang op tijd de batterijen (bij rookmelders met vervangbare batterij) of de rookmelder (bij rookmelders met niet-vervangbare batterij).

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

  • De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
  • Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Een model met niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar is aan te raden.
  • Kies een toestel dat beschikt over een testknop. Al die kenmerken vindt u op de verpakking.

Waar vindt u een rookmelder?

Rookmelders vindt u in de doe-het-zelfwinkel in uw buurt, in gespecialiseerde zaken of in online webwinkels.

Meer informatie?

Ga naar http://www.wonenvlaanderen.be/rookmelders

Nog vragen? Mail naar rookmelders.wonen@vlaanderen.be