!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Dienst Spoedgevallen is klaar voor de toekomst

14 juli 2021

De capaciteit van de dienst Spoedgevallen van Az Damiaan is met vijf extra onderzoeksboxen en een multifunctionele ruimte met zes posities gevoelig uitgebreid. “Zo spelen we sterk in op de toekomst en zijn we nog beter voorbereid op de drukke zomers”. 

De spoedafdeling van het Az Damiaan bestond tot op vandaag uit een triagezone, met de pre-triagewachtzaal en triageruimte,  een ambulante zone met een interne wachtzaal, gipszaal, en twee traumaboxen, en de hospitalisatiezone met twee reanimatieboxen en negen onderzoeksboxen. 

Spoed 2

Deze capaciteit werd nu gevoelig uitgebreid. Zo werd recent een multifunctionele ruimte met zes posities in gebruik genomen. “Die zullen we onder andere gebruiken bij rampsituaties, overcrowding, en CO-intoxicatie. De ruimte kunnen we ook als transitzone gebruiken, voor patiënten op spoed die wachten om naar een kamer op een zorgeenheid overgebracht te worden”, zegt coördinator Bernard Meyers. 

Spoed 4

Daarnaast zijn er vijf extra nieuwe onderzoeksboxen operationeel, wat het totaal op veertien behandelruimtes en twee reanimatieboxen brengt.

Met 27.700 patiënten per jaar was de maximale capaciteit van de dienst bereikt.

Urgentiearts en diensthoofd dr. Saartje Bogaerts.
Spoed 5

Tijdens de zomermaanden stijgt het aantal patiënten op de spoedafdeling gemiddeld met zo’n twintig procent, tot piekmomenten van 130 patiënten per dag. Dagelijks zijn zo’n 15 verpleegkundigen en een team artsen in de weer om de patiënten te verzorgen.  “In de eerste twee weken van juli 2021 kwamen – ondanks het slecht weer aan de kust - al 1.000 patiënten over de vloer op de dienst spoed. Vergelijken met de COVID-zomer van vorig jaar is moeilijk, maar dat aantal is vijf procent meer dan dezelfde periode in 2019”, duidt urgentiearts en diensthoofd dr. Saartje Bogaerts.

Spoed 3

We willen niet alleen warme zorg aanbieden, maar de patiënten ook comfortabel opvangen. Met deze uitbreiding van de spoedafdeling zijn we klaar voor de toekomst.

Urgentiearts en diensthoofd dr. Saartje Bogaerts.