!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Veilig naar school

31 augustus 2020 | gezondheidstips

Het begin van het nieuwe schooljaar gaat traditioneel gepaard met een toenemende verkeersdrukte waardoor het risico op ongevallen toeneemt. 

School Fietsen

Als je jouw kind naar school brengt met de wagen

  • Vertrek tijdig en hou rekening met de toegenomen verkeersdrukte. Een gehaaste chauffeur is zelden een voorbeeldige chauffeur.
  • Laat je kind aan de kant van de school op het voetpad in- en uitstappen. Parkeer liever op enige afstand van de schoolpoort en laat je kind over het voetpad aan dezelfde kant verder stappen.
  • Leer je kind altijd de veiligheidsgordel om te doen.
  • Parkeer je wagen reglementair.


Als je kind te voet of met de fiets naar school gaat

Veel ouders herinneren zich dat zij, indertijd, de kortste route van huis naar school en terug moesten volgen, omwille van de schoolverzekering. Die voorbijgestreefde verplichting geldt al lang niet meer. De schoolverzekering slaat op de normale, de dagdagelijkse route. Dat houdt in dat iedereen de schoolroute bewust kan kiezen, rekening houdend met de (verwachte) veiligheid. Je kunt ook huiswaarts keren langs een andere weg als die van huis naar school.

Oefen de veiligste route naar school verschillende keren op voorhand.

  • Leer je kinderen dat het belangrijk is dat ze gezien worden. Het is niet omdat zij een auto zien aankomen dat de bestuurder je kind ook gezien heeft. Maak altijd eerst oogcontact met andere weggebruikers.
  • Kies kleurrijke kledij zodat je kind opvalt in het verkeer. Zeker voor de winter zijn heldere jassen met reflecterende strips ideaal.
  • Weeg goed af of je kind reeds zelfstandig naar school kan stappen of fietsen. Oefen desnoods de route in die je kind alleen zal volgen.
  • Zorg dat de fiets van je kind wettelijk in orde is en controleer dit geregeld. Een fietshelm dragen, kan levens redden.

En vergeet niet: onze kinderen nemen 'de grote mensen' als voorbeeld.  Probeer dus om er een voorbeeldig weggedrag op na te houden. De tips hierboven kunnen daarbij zeker helpen. 

En vooral... we wensen iedereen een fijn begin van het nieuwe schooljaar.