!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
info@azdamiaan.be

Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

Wat als er een prioritair voertuig nadert?

04 juli 2017 | gezondheidstips

Bestuurders slaan soms in paniek wanneer een ambulance, MUG-wagen of brandweerwagen met loeiende sirenes nadert. Om jezelf en het prioritaire voertuig niet in gevaar te brengen, voer je best de juiste handelingen uit.

Meteen in de remmen gaan wanneer een prioritair voertuig in de achteruitkijkspiegel opduikt, is niet altijd de juiste reflex want daardoor kun je een vlotte doorgang net belemmeren.

Als een prioritair voertuig met sirene en zwaailicht nadert, blijf je best kalm en probeer je het voertuig te lokaliseren. Maak ruimte zonder jezelf of andere weggebruikers in gevaar te brengen en respecteer steeds de verkeersregels.

Hoe reageer je het best?

  1. In een stilstaande file maak je het best plaats tussen de twee meest links gelegen rijstroken. Prioritaire voertuigen rijden liever niet over de pechstrook, wegens te onveilig.
  2. Op een rotonde blijf je zelf op de rotonde rijden tot het prioritair voertuig is afgeslagen. Ook al moet je daardoor je afslag voorbij rijden.
  3. Je mag nooit zomaar door het rode licht rijden. Als een prioritair voertuig je nadert bij een kruispunt waar auto’s door een rood licht of stopbord stilstaan, moet je goed naar de verkeerssituatie voor en achter je kijken. Geef het prioritair voertuig ruimte door een klein stukje vooruit te rijden of door uit te wijken in dezelfde richting als de andere voertuigen.
  4. Als een prioritair voertuig je wilt inhalen op een helling of in een bocht, blijf dan verder rijden aan de maximaal toegelaten snelheid. Maak pas plaats voor het prioritair voertuig als je veilig kunt uitwijken op een parkeerstrook of verharde berm. Maak je uitwijkmanoeuvre tijdig duidelijk door je richtingaanwijzer te gebruiken.
  5. Stop om het prioritair voertuig door te laten, ook al heb je voorrang. Als fietser en voetganger wacht je geduldig af en steek je zeker niet nog snel over.