!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
info@azdamiaan.be

Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

Wereld-IBD dag

19 mei 2022 | Algemeen nieuws, gezondheidstips

IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm, waarvan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa de meest voorkomende vormen zijn.

Weredl Ibd Dag Banner

IBD is een auto-immuun ziekte

Dit betekent dat ons afweersysteem een overdreven sterke reactie ontwikkelt. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Bij de ziekte van Crohn kan dit in het volledige spijsverteringsstelsel gebeuren, bij colitis ulcerosa bevindt de ontsteking zich meestal in het slijmvlies, de meest oppervlakkige laag van de dikke darm. 

In België lijden 30.000 mensen aan één van deze vaak onzichtbare ziekten. Daar komen jaarlijks meer dan 500 nieuwe gevallen van de ziekte van Crohn en zo’n 350 van colitis ulcerosa bij 1. 

Voeding is daarbij heel belangrijk

Iets waar we in ons dagdagelijks leven niet omheen kunnen is voeding. Niet alleen hebben we de cruciale bouwstenen nodig om te functioneren, maar we houden ook wel van de lekkere smaak. Maar hoe gaat dit bij mensen met inflammatory bowl disease of in het kort IBD. Een overkoepelende term voor chronische ontstekingen van het maag-darm kanaal.

In serie 3 van “The Gut Feeling” – een podcastserie over IBD – staan we stil bij het verband met voeding en hoe hier mee om te gaan. Voedingsliefhebber Pascale Naessens gaat hier over in gesprek met ervaringsdeskundigen en gezondheidsexperts.

The Gut Feeling - over IBD & voeding #1 De relatie tussen voeding en IBDThe Gut Feeling - IBD & voeding #2 Goede voeding voor mensen met IBD

The Gut Feeling - over IBD & voeding #3 het microbioom en IBD

The Gut Feeling - over IBD & voeding #4 praktische voedingstips voor mensen met IBD