!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Ziekenhuishygiëne, belangrijker dan ooit

7 april 2021

Ziekenhuishygiëne is altijd al een belangrijk aandachtspunt geweest in het ziekenhuis. In dit bijzondere coronajaar was dat niet anders. Integendeel, getuigt ziekenhuishygiënist Veronique Blomme.

Als ziekenhuishygiënist staat Veronique samen met haar team in voor de preventie en beheersing van ziekenhuisinfecties. “Het coronajaar bracht ziekenhuishygiëne op alle niveaus tot een hoger level”, vertelt Veronique. “Ziekenhuishygiëne is nu meer dan ooit verweven doorheen het ziekenhuis: van dagelijkse vragen vanop de werkvloer tot adviezen naar de crisiscel, van de inkomhal tot ventilatiekanalen, van handalcoholdispensers tot gesloten aspiratiesystemen. Het is ook een kwestie van voelsprieten hebben als je op een zorgafdeling komt: zien en horen wat de zorgverstrekkers zelf ondervinden op de afdeling en hierop inspelen”.

Zhh 6

Epidemiebeleid

“Vroeger fronste men wel eens de wenkbrauwen bij de toepassing van ziekenhuishygiëne. Nu is het meer dan overduidelijk dat ons team verantwoordelijk is voor het ontwikkelen, toepassen en opvolgen van infectiepreventie doorheen het ziekenhuis. Iedere dag duiken er nieuwe problemen op, en proberen we die tegen de tijd zo goed als mogelijk te analyseren, af te toetsen aan wetenschappelijke richtlijnen, ‘best practice en evidence’. We stellen vervolgens richtlijnen op en werken een beleid uit, voeren toezicht uit, en geven opleiding waarbij het opzetten van een epidemiebeleid nu meer dan ooit op de voorgrond treedt”

Beschermingsmateriaal

“Corona heeft ook zijn impact gehad op het gebruik van beschermingsmateriaal. Wat not done is, hebben we uitgeschakeld. Er was de confrontatie met schaarste, de vraag naar alternatieven, we werkten matrixen uit, reikten technische vereisten aan, en werkten adviezen uit voor bijvoorbeeld de werkgroep materiaal. Alles steeds met het primordiaal belang om de veiligheid van de medewerkers en de patiënt te garanderen. Hergebruik van maskers zouden we nooit toestaan, maar het dragen werd bijvoorbeeld uitgebreid van 4 naar 8 uur. We zochten het gebruik van capes tot herbruikbare schorten uit. Er werden ook meer handalcoholdispensers op cruciale plaatsen geplaatst, wat handhygiëne ten goede komt". 

"De inzet op persoonlijke beschermingsmiddelen weerspiegelt zich op het feit dat er bijna geen nosocomiale infecties optreden zoals MRSA, Norovirus,… ". We zien vandaag ook het effect van hand- en hoesthygiëne op het uitblijven van verspreiding van griep, RSV, enzovoort". 

Het correct aan– en uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen is alvast geen onbekend terrein meer. Daarvoor werden e-learning modules uitgewerkt, reikten we didactisch materiaal aan, hingen we affiches uit, en lanceerden we instructiefilmpjes.

Veronique Blomme, ziekenhuishygiënist

Impact van corona

 “Het was een bewogen en hectisch jaar, maar ook verrijkend op professioneel en persoonlijk vlak. De intense samenwerking creëerde verbondenheid. Samen erdoor en er tegenaan gaan. Geen woorden, maar daden. We leerden omgaan met krappe deadlines, keerden terug naar basisprincipes, en hoe dit waardevol is om complexe situaties te beheersen. Er werd niet alleen ingezet op infectiepreventie, maar ook de psychosociale ondersteuning. Ik denk hierbij  aan de zorgteammomenten met de psychologen op de zorgeenheden bij quarantaine, een uitbraak, … . Op deze manier konden we de vele vragen geruststellend en steeds professioneel beantwoorden”.

Zhh 5

“Het was het jaar van keihard werken, veel uren kloppen en weinig slapen. Van roodgloeiende telefoons en overlopende mailbox. Van het gevoel hebben een duizendpoot te zijn. ‘Blijf in uw kot’ was voor ons ‘blijf in uw ziekenhuis’. Ik heb een ongelooflijke drive waargenomen bij de gezondheidswerkers. Hun moed en gedrevenheid raakten me en zorgden ervoor om er te blijven voor gaan. Dat merkte ik ook bij het thuisfront, met een begripvolle man en kinderen". 

"De eigen draagkracht werd serieus op de proef gesteld. Het was ervoor zorgen dat de stress je niet nekte, dat je jezelf terug kon opladen op korte tijd. Maar een knipoog, een vleugje humor en een schouderklop van de collega’s maken het fijn en intens samenwerken met mooie vriendschappen. Met een grote dank aan het team Ziekenhuishygiëne”.