!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
info@azdamiaan.be

Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

Zorgconsulenten oncologie Az Damiaan winnen STARR Nurse Award

22 mei 2023 | Algemeen nieuws

De zorgconsulenten oncologie sleepten recentelijk de eerste prijs in de wacht van de STARR Nurse Award op de BHS International Nurse Day 2023. 

Het project waarmee de zorgconsulenten uitpakten is: Patient centered care bij chemogeïnduceerde perifere neuropathie (CIPN) via multidisciplinaire educatiesessies: ‘Haal balans terug in je leven.’ 

Zorgconsulenten Oncologie Az Damiaan Winnen Starr Nurse Award

Het verlies van zelfstandigheid maakt kwetsbaar

Antitumorale middelen kunnen een grote impact hebben op het zenuwstelsel waardoor de zelfstandigheid afneemt. Het verlies van zelfstandigheid maakt de patiënt kwetsbaar. Bij chemogeïnduceerde perifere neuropathie wordt de dosis vaak verminderd of wordt de therapie soms vroegtijdig beëindigd. Dit kan gevolgen hebben op de overlevingskans en de levenskwaliteit.   

Ons doel is om de kennis te verhogen bij patiënten die (dreigen te) lijden aan CIPN en hun buddy’s via multidisciplinaire educatiesessies.

zorgconsulenten oncologie van Az Damiaan

Experts organiseren educatiesessies

Tijdens de sessies demonstreren we ook het gebruik van ergonomische hulpmiddelen. Het biedt de kans om vanuit een gedeelde expertise de eigen noden van deze patiënten (en die van de partner, buddy, omgeving, …) beter te leren kennen en op te volgen. Zo ontstaat er een sterkere dynamiek tussen de CIPN-lijder en het zorgteam, wat voor een betere behandeling kan zorgen.

Ambulante en gehospitaliseerde patiënten kunnen in het project stappen en deelnemen aan de educatiesessies. Verschillende experten met ervaring in CIPN (kinesist, ergotherapeut, logopedist, pijnverpleegkundige, diëtist, psycholoog en oncologisch zorgconsulent) zullen vanuit een eigen invalshoek hun expertise delen tijdens vier seminaries in Az Damiaan. 

De strijd niet opgeven

'Met de gewonnen 10.000 euro willen we ons project snel realiseren. Er is een leven voor, na en met CIPN en de educatiesessies kunnen hierbij hoop geven om de strijd niet op te geven.’, besluiten zorgconsulenten Frederik Desender, Karla Logghe, Kevin Devos en Kristien Paridaens.


Meer over onze dienst Medische oncologie - hematologie.