- Over ons
- Algemene informatie
- Visie en missie
- Organisatie
- Onze waarden
- Beleidsplan ziekenhuis
- Kerncijfers
- Historiek
- Samenwerkingen
- Erkenningen
- Volg ons op sociale media
- Podcasts 'Ostenders Walk/Talk'
- Ons ziekenhuismagazine
- Jaarverslagen
- Awards en bekroningen
- Duurzame onderneming
- Solidariteit
- Onze nieuwsbrief
Agoria e-Health Award
De Agoria e-Health Awards hebben als doel de beste ICT-projecten in de gezondheidssector te belonen.
Az Damiaan won met het telemetrieproject in de categorie ‘Award voor het Beste Tele- Health- & Tele-Care Project’. Naast dit awardwinning project kreeg ook het project ‘Implementatie van een nieuwe flow voor geneesmiddelendistributie’ een eervolle nominatie voor de ‘Award voor het beste innovatieproject in diensten naar de patiënt’.
Telemetrie
De verhuis naar een volledig nieuwbouwziekenhuis in oktober 2012 bood de kans om een draadloos telemetrienetwerk op te zetten waarbij de vitale parameters van patiënten die zich doorheen het ziekenhuis bewegen, op centrale monitors kunnen gevolgd worden. Het werken van de Philipstoestellen over een WIFI-netwerk van Aruba betrof een wereldprimeur. Het telemetriesysteem is gebouwd op een hoogtechnologische, draadloze infrastructuur ontworpen om levenskritische datatransmissie te vrijwaren van signaalverstoring, signaalverlies en panne. De mobiele patiënten kunnen zich dus vrij door het volledige ziekenhuis bewegen terwijl hun bewaking verder loopt. Dankzij de lichte en compacte unit, die accuraat en betrouwbaar de vitale parameters van de patiënt weergeeft en draadloos naar een centrale bewakingspost doorstuurt, behoudt de patiënt de vrijheid om te gaan en te staan waar hij of zij wil in het ganse ziekenhuis.
Geneesmiddelendistributie
Het project geneesmiddelendistributie betreft een gerobotiseerd distributiesysteem voor de individuele afgifte van medicatie. De volledige medicatiecirkel wordt met dit innovatief systeem gesloten. Elke inkomende verpakking geneesmiddelen wordt gescand en bewaard in geautomatiseerde kasten voor algemene stock. Elke blister wordt dan met speciale toestellen verknipt tot individuele pillen, in de originele verpakking. Daarna wordt met een ander robottoestel elke pil in een ziekenhuiseigen zakje herverpakt. Op die verpakking staat alle informatie over de pil in barcode. Artsen sturen per patiënt een elektronisch medisch voorschrift in het systeem. Op basis van dit voorschrift gaat de distributierobot aan het werk en bundelt de verschillende individuele zakjes per patiënt voor een 24-uur periode. Dit geïndividualiseerde pakket geneesmiddelen gaat dan naar de afdeling. De laatste stap in de medicatiecirkel bestaat in het scannen van zowel de verpleegkundige, de patiënt en de pil, bij toedienen. Het project geneesmiddelendistributie staat voor verhoogde patiëntveiligheid, beter voorraadbeheer en transparantie van het systeem. Aan dit gerobotiseerde distributiesysteem werkten vijf bedrijven mee: HICT, Infohos Services, Belintra, ARX en VANAS.