!i

Zo houden we Az Damiaan coronaveilig

Met enkele belangrijke maatregelen houden wij ons ziekenhuis coronaveilig voor jou... en voor ons. Zo is Az Damiaan een veilige plaats voor iedereen die zorg nodig heeft.

Az Damiaan Is Een Veilige Plaats

Toegangscontrole

Samen met jou zorgen we  dat Az Damiaan coronaveilig is. Daarom voorzien we drie stappen voor iedereen die ons ziekenhuis betreedt:

 • Handhygiëne
 • Temperatuurscontrole
 • Mondmasker dragen

Beperktere toegang

Kom als patiënt alleen naar je afspraak. Er is maximaal 1 symptoomvrije begeleider/mantelzorger toegestaan wanneer het medisch noodzakelijk is. Voor kinderen en minderjarigen mag er 1 symptoomvrije ouder meekomen (geen broertjes of zusjes). 

Kom op tijd maar betreed het ziekenhuis slechts 20 minuten voor je afspraak. Verlaat het ziekenhuis zodra het kan.

Kom je op bezoek? 

Op advies van de Nationale veiligheidsraad is er nog steeds een bezoekverbod geldig. De enige uitzonderingen zijn: 

 • op materniteit is de partner van de moeder en op pediatrie één van de ouders (geen broertjes of zusjes) toegelaten.
 • voor kritieke, palliatieve patiënten of patiënten in het einde van hun levensfase dient het bezoek in overleg met de behandelende arts te worden besproken.
 • We bieden de mogelijkheid tot videogesprekken met gehospitaliseerde familieleden

Symptoomvrije personen = personen die geen symptomen van COVID-19 (temperatuur >37,5°C, hoest, kortademig) hebben of minimaal 3 dagen geen symptomen en koorts meer vertonen na het doormaken van COVID-19-besmetting. 

Handhygiëne

Een goede handhygiëne is een must voor het beperken van de verspreiding van het coronavirus. We voorzien voldoende ontsmettingsalcoholgel en zeep in ons ziekenhuis.

Mondmasker

Een (eigen) mondmasker is verplicht bij het betreden van het ziekenhuis. Een mondmasker in textiel mag maar maskers met een ventiel en bandana's, sjaals of dergelijke zijn niet toegelaten. Indien de patiënt geen (geschikt) masker heeft, bieden wij een chirurgisch mondmasker aan.  

De patiënt mag op de kamer het mondmasker afdoen indien een afstand van 1,5 meter van de medepatiënt of zorgverlener kan verzekerd worden. Bij het verlaten van de kamer, moet de patiënt het mondmasker dragen.

De begeleider/bezoeker houdt het mondmasker op. Bandana's, sjaals of dergelijke gebruiken als mondmasker, is niet toegestaan. 

Social distancing 

We voorzien signalisatie om jou te helpen de afstand van minstens 1,5 meter te bewaren. Enkele maatregelen: 

 • We laten minder personen doorstromen naar wachtzalen door de tijdstippen voor raadplegingen te spreiden.
 • We beperken het aantal beschikbare stoelen.
 • Gebruik de lift met maximum drie of twee personen (volg de richtlijnen) en sta met de rug naar elkaar.
 • De cafetaria is enkele toegankelijk voor medewerkers en stagelopende studenten. De shop en kapsalon zijn gesloten.

Extra hygiënemaatregelen 

Het team ziekenhuishygiëne en de preventieadviseur ontwikkelden specifieke richtlijnen om zo een veilige zorgomgeving in alle consultatie-, onderzoeks- en behandelafdelingen te behouden. 

In het ziekenhuis kan je enkel cashloos betalen met bank-, kredietkaarten of Payconiq (bv. voor raadpleging of parking). 

Gescheiden circuits COVID- en non-COVID-patiënten 

We vermijden contacten tussen patiënten met (een vermoeden van) een coronabesmetting en de overige patiënten.

Patiënten met (een vermoeden van) een coronabesmetting worden behandeld op afgescheiden corona-zorgeenheden. Kom je bijvoorbeeld naar de dienst Spoedgevallen, dan volg je afhankelijk van je symptomen ook een verschillende route.


Heb je nog vragen? 

 • Bij vragen of onduidelijkheden kan je steeds terecht bij de behandelende arts of de transmuraal zorgcoördinator Az Damiaan via 059 41 67 70 
 • Vragen rond je afspraak of opname: 059 41 60 40