!i

COVID-19-screeningscentrum

Als je een coronatest moet laten afnemen, kan je terecht in het COVID-19-screeningscentrum van het Az Damiaan. Het screeningscentrum bevindt zich naast het ziekenhuis, links van de hoofdingang. Download hier een plannetje

Pcr Test Website Banner

In de volgende gevallen laat je je NIET testen in het screeningscentrum van Az Damiaan maar moet je zich laten testen in het screeningscentrum van je gemeente:

 • personen met symptomen van het coronavirus 
 • personen die een hoogrisicocontact hadden
 • na een terugkeer uit een rode reiszone

Screening van patiënten Az Damiaan

De COVID-19-screening van patiënten vindt iedere dag plaats van 8.00 uur tot 11.30 uur in het COVID-19-screeningscentrum van het Az Damiaan. Op donderdag en vrijdag vinden de screenings plaats in het screeningslokaal ter hoogte van de preoperatieve raadpleging/ambulante bloedafname (route 9).

Dit geldt voor preoperatieve screenings en screenings voor een ziekenhuisopname. Zonder deze test kan de ingreep of opname niet plaatsvinden. Meer info lees je op deze pagina

Screening van vertrekkende reizigers

Az Damiaan beschikt over zeer beperkte testcapaciteit voor reizigers (medisch noodzakelijke screenings hebben voorrang).

Vaak gestelde vragen over de screening van reizigers. 

Hoe het coronacertificaat aanvragen?

Werkwijze voor screening in Az Damiaan

 • Stap 1: Vraag een CTPC (Corona Test Prescription Code) aan via Mijn Gezondheid | eHealth (belgie.be). Zowel voor een betalende als niet-betalende test. Hier kan je dan meteen ook een afspraak maken in het screeningscentrum van Oostende (op de luchthaven, ook als je geen vliegreis plande). 
 • Stap 2: De screening vindt enkel op afspraak plaats. Maak een afspraak op naam van elke te testen persoon. Dit kan ook al indien je nog niet beschikt over een CTPC-code.
  • De afname vindt plaats in het testcentrum van Oostende (op de luchthaven, ook als je geen vliegreis plande).
  • De beperkte capaciteit van Az Damiaan kan je via deze link raadplegen en een afspraak inboeken indien er vrije plaatsen zijn. Indien er online geen plaatsen beschikbaar zijn, dan is alles volzet. Bellen naar het ziekenhuis heeft geen enkele zin. Alle plaatsen zijn online beschikbaar.
 • Stap 3: In geval van een betalende test in Az Damiaan (55 euro), dient deze vooraf te worden betaald in het ziekenhuis. Dit kan enkel op werkdagen van 8.00 uur tot 19.45 uur. Wie zich laat screenen in het weekend moet vooraf op een werkdag komen betalen, bij voorkeur op de kalmere momenten in de namiddag tot 19.45 uur. Meld je hiervoor aan bij de inschrijvingskiosken in de inkomhal van het ziekenhuis. Volg de instructies op het scherm en kies voor 'COVID Test Reiziger'. 
 • Stap 4: Op de dag van de screening in Az Damiaan meld je je aan via de kiosk in de inkomhal, en selecteer je 'COVID Test Reiziger'. Neem plaats in de wachtzaal, waarna de administratie wordt afgehandeld aan het loket. Daarna vindt de afname plaats in het Az Damiaan COVID-19-screeningscentrum. Indien je al voordien bent komen betalen, mag je je meteen aanmelden in het COVID-19-screeningscentrum met de verkregen documenten. Hou ook je identiteitskaart bij de hand. 

Voor meer informatie over reizen naar en vanuit het buitenland, klik hier. 

Screening van medewerkers

De afspraken rond screening van onze eigen medewerkers zijn te raadplegen op DamiaanNet en in de DigiFlits.

Het resultaat bekijken

Wie een PCR-test onderging, kan het resultaat zelf opvragen binnen 24 uur na de screening. De procedure hoe dat moet, lees je op Hoe kan je het resultaat van je COVID-19-test zelf opvragen| Az Damiaan.