!i

Vaccinatie

De vaccinatie tegen COVID-19 komt eraan. We willen je daarom graag tijdig informeren over deze belangrijke stap in de strijd tegen COVID-19. Vaccinatie is de beste en veiligste manier om het virus tegen te gaan. De kans dat je na je vaccinatie nog ziek wordt door COVID-19, is véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren.

Banner Door Prik Het Coronavisrus

Zo werkt het coronavaccin

In een eenvoudig overzicht leggen we uit hoe het coronavirus werkt. Vraag hier een versie aan om te downloaden en af te printen. Je krijgt dan een e-mail met de downloadlink. 

Inspiratiebron: www.DeZuidpoortGent.be

Veilig en uitgebreid getest

Sommigen vragen zich af of vaccins die zo snel zijn ontwikkeld wel veilig zijn. Maar voor die snelle ontwikkeling zijn er een aantal logische verklaringen.

De enorme technologische vooruitgang

Dankzij die enorme vooruitgang heeft men heel snel de genetische samenstelling van het virus kunnen bepalen, waardoor er meteen vaccins konden worden ontwikkeld.

Men moest niet van 0 beginnen

Er waren al twee bekende coronavirussen. Tegen die virussen waren al vaccins in ontwikkeling. Die konden worden aangepast, zodat ze ook konden werken tegen dit nieuwe coronavirus.

Verschillende stappen liepen tegelijkertijd

Zodra het kon werd een volgende stap opgestart, nog voor een eerdere fase helemaal was afgerond. Ook zo is er heel veel tijd bespaard. Heel wat extra financiële middelen werden vrijgemaakt voor onderzoek en ontwikkeling van het COVID-19 vaccin.

Het is een verhaal van voorrang… niet van snelheid

Gezien de hoogdringendheid kreeg dit vaccindossier administratief overal voorrang. Daardoor zijn er heel wat jaren gewonnen, zonder de kwaliteit van de studies of de veiligheid van de vaccins in het gedrang te brengen. Elk vaccin heeft alle fasen van ontwikkeling en testing doorlopen, net als andere geneesmiddelen of vaccins.

 

De grootste fabels over het coronavaccin. En de feiten om ze te ontkrachten.

Van het COVID-19-vaccin kun je COVID-19 krijgen.

Het COVID-19-vaccin bevat geen levende virussen en kan nooit COVID-19 veroorzaken.

Ik ben gezond en heb dus geen vaccin nodig.

Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare bewoners, ook zonder zelf symptomen te hebben. Ook gezonde sportieve mensen kunnen op intensieve zorg belanden.

Ik heb nog geen COVID-19 gehad en zal het dus waarschijnlijk niet krijgen.

Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare bewoners, ook zonder zelf symptomen te hebben.

Ik behoor niet tot een risicogroep.

Als gezondheidswerker behoor je tot de groep van personen waarvoor de Hoge Gezondheidsraad een aanbeveling voor COVID-19-vaccinatie geeft. Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare bewoners, ook zonder zelf symptomen te hebben. Personen met een chronische ziekte of onderliggende pathologie informeren best bij de huisarts of arbeidsarts of men zich mag vaccineren.

Het vaccin is niet veilig.

De veiligheid van het vaccin werd uitgebreid onderzocht en heeft een zeer goed veiligheidsprofiel. In de fase 3-studies werden meer vrijwilligers ingesloten dan in de meeste andere vaccinstudies. De meest voorkomende klacht na COVID-19-vaccinatie is pijn op de plaats van injectie. Algemene klachten zijn hoofdpijn, koorts of spierpijn. Die klachten duren één tot twee dagen en zijn gemakkelijk te verhelpen met een koortswerend middel of een pijnstiller.

Een gezond dieet en vitamine C-supplement zullen vermijden dat ik COVID-19 krijg.

Een gezond dieet en vitamine C kunnen nooit infectie met het coronavirus vermijden.

Het vaccin werkt niet, ik krijg er toch nog COVID-19 van.

Het COVID-19-vaccin is de beste manier om je te beschermen tegen de ziekte. Bij gezonde volwassenen is het zelfs meer dan 90% effectief in de preventie van COVID-19.

Die mRNA-vaccins kunnen je DNA veranderen.

RNA komt niet in de buurt van je DNA. Je DNA zit diep weggeborgen in de celkern waar het mRNA van het vaccin niet aan kan.