!i

STEUN Az DAMIAAN - Ook jij kan ons helpen - Info over gerealiseerde projecten

Piano

‘Muziek kan emoties verwoorden en brengt rust.’ Met die gedachte plaatste de palliatieve zorgeenheid van het Az Damiaan in Oostende met behulp van de financiële steun van anonieme donors een vleugelpiano in de leefruimte. ‘De piano brengt een sfeer van gemoedelijkheid’, zegt diensthoofd dr. Randal D'hondt.

Het was de negenjarige dochter van dokter D'hondt die hem inspireerde om een piano te plaatsen op de palliatieve zorgeenheid. “Ze volgt muziekschool en koos piano als instrument. Toen ze in de living ‘Twee meisjes’ van Raymond van het Groenewoud speelde, kreeg ik een krop in de keel. Zo is het idee ontstaan om ook op onze eenheid een piano te plaatsen. Muziek kan emoties verwoorden, losmaken, een aanzet zijn tot een gesprek, en zelfs families samenbrengen”, zegt dr. D'hondt.

Volgens hoofdverpleegkundige Johan Snoeck, die ook zelf geregeld piano speelt voor de patiënten, heeft het initiatief instant zijn nut getoond. “Muziek kan rust brengen bij de patiënten, hun familie en het team. Het brengt een sfeer van gemoedelijkheid en huiselijkheid. Muziek kan ook herinneringen oproepen, misschien droevig stemmen, maar ook kracht of blijdschap geven en kan je laten wegdromen”.

De piano kreeg al snel positieve reacties. “Een vrouw hoorde op de achtergrond een lied op de piano. Ze was zo ontroerd dat ze de naam van het lied vroeg om op haar begrafenis te spelen. Ook de zoon van iemand die stervende was, zei ons dat de piano hem een gerust gevoel gaf. Een ouder koppel vond het lied Love Story dat ik speelde dan weer aandoenlijk. Ze werden er emotioneel van”, aldus Johan Snoeck.

Jean Pierre Hautekiet achter de piano.