!i

STEUN Az DAMIAAN - Ook jij kan ons helpen - Info over de projecten

Steun Ons

Gespreksruimte op de dienst Oncologie: Onze psychologen voeren vaak vertrouwelijke gesprekken. Zo’n gesprek met de patiënt op de (gedeelde) kamer is uiteraard niet ideaal. Daarom willen we een gemoedelijke ruimte inrichten waar patiënten zich comfortabeler voelen en in alle vertrouwen kunnen praten. (ONCGES) 

Een moeder-en kindkamer op de dienst Neonatologie: Op de dienst Neonatologie zijn de vroeggeboren baby’s 24/24 onder toezicht. De overgang van onze afdeling naar huis is dan ook een grote stap, die we vlot en veilig willen laten verlopen. In de huiselijk ingerichte moeder-en kindkamer kunnen mama en baby aan elkaar wennen terwijl onze zorgverleners nog in de buurt zijn. (NEOMOKI) 

Fietsen voor de dienst Psychiatrie: We willen 10 fietsen aanschaffen voor de re-integratie activiteiten op de dienst Psychiatrie. Zo kunnen we met de patiënten vlotter op stap, bijvoorbeeld naar de markt. (PSYFIE) 

Een spraakversterker voor onze oudere patiënten: De spraakversterker is een handige tool voor geriatrische patiënten die hardhorig zijn. Bij het afnemen van testen horen zij beter wat de opdracht is. Zo is het resultaat betrouwbaarder. Daarnaast geeft een spraakversterker comfort bij gevoelige gesprekken. Zo kunnen we op een aangenamere, rustige manier iets uitleggen en hoeven we niet te roepen. (GERSPRA) 

Herinrichten van de leefruimte op geriatrie: Door de leefruimte van onze geriatrische zorgeenheden aangepast in te richten, wordt het een  gemoedelijke rust- en ontmoetingsplaats. Zo voelt de patiënt er zich meer thuis en kan die ook met de bezoekers samen zijn buiten de patiëntenkamer. (GERONT) 

Tussenfasen op psychiatrie: Op de dienst Psychiatrie willen we tussenfases inbouwen tussen een verblijf in een gewone ziekenhuiskamer en een afzonderingskamer. Zo kan de patiënt zelf aan zijn onrust werken zonder fixatie en vermijden we dat de patiënt zichzelf kwetst. Hiervoor willen we o.a. wikkeldekens en leren kubussen aanschaffen. (PSYCOM) 

Een extra beleeftelevisie voor geriatrie: Enkele jaren geleden kochten we dankzij een gulle gift een BeleefTV. De ervaringen zijn zodanig positief, dat een extra BeleefTV heel welkom is. De BeleefTV is een grote, interactieve, mobiele activiteitentafel. Het toestel kan gebruikt worden voor cognitieve therapie, reminiscentie (het ophalen van herinneringen) en zinvolle tijdsbesteding. Zowel in groep of individueel als in het weekend met familie. De televisie geeft plezier en gezelligheid en stimuleert het contact tussen de patiënten. (GERBTV) 

Kindvriendelijk ziekenhuis: We willen een ziekenhuisbrede signalisatie laten maken op kindermaat. Zodat kinderen, van zodra ze het ziekenhuis binnen wandelen zich aangesproken voelen. Met name onze mascottes, Lars en Lotje meer verspreiden via stickers, op de trappen, bewegwijzering naar de consultaties, RX,… Dit op ooghoogte van de kinderen en eventueel al spelenderwijs, met een zoektocht. (PEDSIG) 

VR-bil voor kinderen: De ervaring leert dat een virtualreality-bril uitstekend werkt om een patiënt(je) tot rust te brengen en af te leiden tijdens een onaangename behandeling. Die vervelende prik gaat net iets gemakkelijker. De ervaring met een VR-bril is op zich een unieke belevenis, zorgt voor een vreugdevol moment en een leukere herinnering aan het ziekenhuisverblijf. De virtuele omgeving sluit dicht aan bij de digitale wereld waarin de kinderen en jongeren zich de dag van vandaag bewegen. (PEDVR)