!i

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
info@azdamiaan.be

Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

Kindvriendelijk ziekenhuis met Lars en Lotje

Een opname of behandeling in een ziekenhuis is voor een kind - en de ouders - vaak een nare ervaring. Met het project 'Kindvriendelijk ziekenhuis', waarbij de vriendelijke figuurtjes Lars en Lotje centraal staan, wil Az Damiaan deze nare ervaring tot een minimum beperken. 

Header Kinderwebsite Lars En Lotje

Onze artsen en medewerkers hebben bijzondere aandacht voor hun zorgen en soms heel specifieke vragen en onze infrastructuur is speciaal aan onze jongste patiënten aangepast. Az Damiaan hecht veel belang aan een kindvriendelijke aanpak. Want kinderen, voor wie een ingreep of opname in het ziekenhuis ingrijpend kan zijn, verdienen zorg op maat. Ook goed geïnformeerde ouders zijn belangrijk om zo de kinderen nog beter te kunnen bijstaan. 

Kinderwebsite

Dat kan onder meer door op voorhand uit te leggen wat er bij een doktersbezoek, een onderzoek of een ingreep en bij een verblijf in Az Damiaan precies zal gebeuren. Zo leggen Lars en Lotje op onze kinder- en jongerenwebsite precies uit hoe een raadpleging of opname verloopt, wat je best meebrengt naar het ziekenhuis, welke onderzoekjes we doen, wie je hier allemaal kunt ontmoeten en nog zoveel meer.


Ontdek de kinderwebsite

Kom je binnenkort naar het ziekenhuis? Spannend hé... maar je hoeft echt niet bang te zijn! Wij zijn hier al en we vertellen je op de kinder- en jongerensite alles over het ziekenhuis.

Lars en Lotje, onze sympathieke kinderfiguren.

Kindvriendelijke zorg

Kindvriendelijkheid in Az Damiaan uit zich op verschillende manieren:

  • Het kind weet steeds wat er zal gebeuren en de informatie laten we zo veel mogelijk aansluiten aan het ontwikkelingsniveau van het kind.
  • Het ziekenhuis stelt alles in het werk om kinderen steeds door een van beide ouders te omringen. Dit stelt zowel kinderen als hun ouders gerust. Mama of papa mogen ook - als de situatie dit toelaat - aanwezig zijn bij de meeste onderzoeken of behandelingen.
  • Ouders kunnen blijven overnachten op de Kinderafdeling. Het levensritme van het kind behouden we zoveel mogelijk en we bieden aangepaste spelactiviteiten aan.
  • We beperken de ervaring van pijn bij het kind zoveel als mogelijk. Op het Operatiekwartier gebruiken onze anesthesisten zoveel mogelijk een gasmasker in plaats van een prik. Bij een behandeling wordt vaak eerst een verdovende zalf aangebracht waardoor de huid minder gevoelig is voor pijnprikkels.
  • Na een ingreep, behandeling of onderzoek krijgen kinderen soms een attentie of een diploma voor hun dapperheid. 
  • Kinderen worden in ons ziekenhuis zoveel mogelijk gescheiden van volwassenen. Op de dienst Spoedgevallen hebben kinderen hun eigen aangepaste behandelkamer. Daar worden ze in alle rust, eventueel in aanwezigheid van een ouder, onderzocht en behandeld. Ook net voor en na een operatie is er een afzonderlijke accommodatie voor kinderen. Er is een aparte kinderrecovery/ontwaakruimte, gescheiden van de volwassenen.
  • Alle kindvriendelijke ruimtes zijn voorzien van vrolijke kleuren en herkenbare figuurtjes. Zo herkent het kind zijn eigen wereld binnen het ziekenhuis. Er is steeds televisie aanwezig.
  • Kinderen krijgen ook zo veel mogelijk voorrang in de wachtzaal. Enkel hoogdringende gevallen gaan voor.
  • De Kinderafdeling is kleurrijk en er is een mooi ingerichte speelzaal. De infrastructuur, het meubilair en het materiaal op de kinderafdeling zijn aangepast aan strikte veiligheidsnormen. Ouders krijgen concrete tips en adviezen om mee toe te zien op de veiligheid van hun kind.


Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
info@azdamiaan.be

Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving