alert!arrow-leftarrow-rightbulletcheckclipboardStroke 1dropdownfacebookGroupgluegoogle-plusCombined ShapeCombined Shapehospitalizationicon infoiinstagramFill 1looking-glassShapeopenphoneStroke 1selectselect-arrowsShapesocial-linkedinspeech-bubbleFill 1twitterShapeyoutube

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.

Robots Zora en Pepper

De eerste zorgrobot Zora ooit op de dienst Pediatrie en de eerste onthaalrobot Pepper in een ziekenhuis waren twee wereldprimeurs.

Pepper2

Na de ervaring met zorgrobot Zora op de diensten Pediatrie en Geriatrie, was de introductie van ‘grote broer’ Pepper de volgende stap in het roboticaverhaal van Az Damiaan.

Door Pepper en Zora in te schakelen, sterken wij onze ambitie om patiënten en bezoekers van het ziekenhuis met nieuwe technologieën op te vangen.

Xavier Keters - directeur ICT Az Damiaan

Zora

In augustus 2014 stelde Az Damiaan een wereldprimeur voor: als eerste ziekenhuis de zorgrobot Zora inzetten binnen de zorgverlening van kinderen. De humanoïde robot bewees eerder al zijn nut in het revalidatieproces van kinderen maar een Zorarobot, aangestuurd door verpleegkundigen op de kinderafdeling, was een nieuwe uitdaging. Niet veel later namen we in Az Damiaan ook een Zorarobot in gebruik op de dienst Geriatrie. Maar wat kan Zora nu precies wel en wat niet? Eerst een belangrijke bemerking: Zora werkt (nog) niet volledig autonoom. Er is steeds een ‘begeleider’, die de voorgeprogrammeerde instructies activeert via een tablet. Zora ondersteunt dus de zorg. De jonge patiëntjes zien de robot als een vriendje aan wie ze geheimen kunnen toevertrouwen of die hen aan het lachen brengt.

Zora Op Pediatrie

Pepper

Pepper werd op 14 juni 2016 voorgesteld aan de internationale pers als de eerste onthaalrobot in een ziekenhuis ter wereld. Dit was meteen de start van een belangrijk innovatietraject, waarbij de inkomhal van het ziekenhuis dienst doet als een ontwikkelomgeving. Pepper maakte intussen vooral vorderingen in de interactie met mensen. Zo zal de Pepperrobot zich hoofdzakelijk toespitsen op het helpen, begeleiden en informeren van bezoekers die zich in de inkomhal van het ziekenhuis aanmelden.

Robots zijn co-workers

Onze robots staan ook bekend als « Cobots » oftewel co-werker, collega-robots… Ze gaan dus geen medewerkers vervangen maar hen ondersteunen zodat er tijd vrij komt voor de core-taken van de medewerkers.

Partners

Innoveren vraagt visie, ondernemerschap en samenwerking tussen partners. Uiteraard is er een nauwe samenwerking met het Oostendse bedrijf Zora Bots, die de softwaretechnologie voor de Zora- en Pepperrobots ontwikkelt. Onze Zora op pediatrie wordt gesponsord door Azuriet Reizen uit Oostende en Zora op geriatrie door Belfius. Daarnaast wordt het Pepper-project in Az Damiaan mede gefinancierd door ING.

Als bank hebben we niet alleen een financiële en economische rol, maar ook een maatschappelijke rol te spelen. Wij willen het verschil maken met concrete initiatieven die onze directe inzet voor de samenleving in de verf zetten. De sponsoring van de aankoop van deze robot is dan ook een project die aantoont dat ING België haar maatschappelijke rol ter harte neemt.

Erik Van Den Eynden, Head of Midcorps and Insti tutionals Clients ING België

Az Damiaan

Gouwelozestraat 100
8400 Oostende
Algemeen 059 41 40 40
Afspraak 059 41 40 60
Routebeschrijving

KOM-netwerk

AZ Damiaan is lid van het ziekenhuisnetwerk KOM, voor een nog betere zorg.