!i

Wat gebeurt er na de operatie?

Tijdens de operatie volgt uw anesthesist uw vitale parameters zoals bloeddruk, hartslag, ademhaling, zuurstofgehalte in het bloed, lichaamstemperatuur,... zorgvuldig op. Hij zorgt er ook voor dat u na de operatie zo comfortabel mogelijk wakker wordt en helpt u met de eventuele pijnstilling die u na de ingreep of procedure nodig hebt.

Ontwaakzaal

U ontwaakt in de ontwaakzaal (recovery). Daar blijft u onder controle van de anesthesist en een team gespecialiseerde verpleegkundigen tot de verdoving helemaal uitgewerkt is. Alle patiënten worden nauwlettend gemonitord tot de directe effecten van de verdoving verdwenen zijn. Eventuele complicaties worden in een vroeg stadium opgespoord en behandeld. 

Keelpijn, een droge mond en koude rillingen komen vaak voor. Om braken te vermijden, mag u niet altijd meteen eten of drinken.

Pijnstilling

De verpleegkundige zal u vragen hoe u de pijn ervaart op een schaal van 0 tot 10 zodat de medicatie kan aangepast worden. 

Meer over pijnstilling na een operatie.

Op de kamer

De meeste patiënten kunnen na een periode van 1 tot 2 uur probleemloos terug naar een zorgeenheid, voor verder herstel. 

Bij een beperkte ingreep, wordt u verpleegd op ZE 225 - dagziekenhuis heelkunde. Bij ingrepen met een langere herstelperiode lig je op een verblijfsafdeling. Uitzonderlijk word je opgenomen op de ZE 115 Intensieve zorgen of ZE 110 Mid Care Unit.

De verpleegkundigen zullen u zo comfortabel mogelijk op de kamer installeren. Ze vertellen u ook wanneer u weer mag eten en/of drinken en welke medicatie je moet nemen. 

 

Naar huis

U mag het ziekenhuis verlaten na toestemming van de anesthesist of de chirurg.

Als u de dag van de ingreep naar huis gaat:

  • Laat u thuisbrengen door een verantwoordelijk persoon.
  • Zorg dat er tot 24 uur na de behandeling iemand bij u blijft.
  • Bestuur geen voertuigen (fiets, auto, motor) of machines tot 24 uur na de behandeling.
  • Drink geen alcohol.
  • Onderteken geen belangrijke documenten of neem geen belangrijke beslissingen.