!i

Audiologie

De audioloog voert bij een verminderd gehoor - of een vermoeden hiervan - diagnostische onderzoeken uit. Dit kan bij pasgeborenen tot eeuwelingen.


Otoscopie

De audioloog kijkt in de oren om cerumenproppen uit te sluiten. 

Drukmeting

Vervolgens wordt aan de hand van een drukmeting informatie over de toestand van het middenoor verkregen. Deze test wordt afgenomen met een dopje in het oor waarbij er een druk wordt gevoeld. 

Gehoortest

Tijdens een gehoortest gaan we na wat het stilste geluid is dat kan worden waargenomen. De test gebeurt in een geluidsarme cabine. Met behulp van een hoofdtelefoon worden verschillende 'pieptonen' aangeboden. De testafname varieert afhankelijk van de leeftijd en de mogelijkheden van de patiënt. 


Een gehoortest is vaak noodzakelijk als toevoeging bij een voorschrift voor logopedie of hoorapparaten.

De gehoortest wordt ook vaak afgenomen na plaatsing van diabolo's (in de volksmond 'buisjes') om op te volgen hoe het gehoor evolueert. Indien nodig worden na de plaatsing van diabolo's zwemdoppen op maakt gemaakt. 

Spraaktest

Wanneer de klachten specifiek gaan over spraakverstaan in stilte of lawaai wordt een spraaktest afgenomen. Dit kan zowel onder hoofdtelefoon of met boxen in het vrije veld. Hierbij wordt niet onderzocht hoe ‘pieptonen’ worden gehoord, maar hoe woorden worden verwerkt.