!i

Gezonde vegetarische tapasplank

Verras je gasten met deze kleurrijke tapasplank op jouw zomerse eettafel. Deze tapasplank toont aan dat ook gezonde voeding aanwezig kan zijn tijdens het aperitieven. Het hoeven heus niet altijd kaasjes, worstjes, borrelnootjes en chips te zijn.

Tapasplank Banner

Ingrediënten

Je kan natuurlijk eindeloos variëren....

  • Gegrilde courgette (in plakjes gesneden)
  • Vijgen (verse, gehalveerd)
  • Gele paprika (in reepjes gesneden)
  • Komkommer (in reepjes gesneden)
  • Bloemkoolroosjes
  • Wraps: rode bieten (voorgegaarde), zachte geitenkaas, magere Griekse yoghurt, handje verse peterselie 
  • Hummus: kies ofwel voor een kant-en-klare hummus met nutri-score A of B of je kan deze natuurlijk ook zelf bereiden: 230g kikkererwten uit blik, 2 eetlepels tahin (sesampasta), 2 teentjes knoflook, citroensap, olijfolie, 1 koffielepel komijnpoeder, peper en een snuifje zout 
  • Groene pesto: 50g geraspte Parmezaanse kaas, 35g pijnboompitten, 1 teentje look, 35g verse basilicum, 4 eetlepels olijfolie, citroensap, peper en zout 
  • Rode pesto: 150g zongedroogde tomaten, 1 teentje look, 2 eetlepels pijnboompitten, 50g Parmezaanse kaas, 1 koffielepel sambal, 6 takjes basilicum, olijfolie (of gebruik de olie van de zongedroogde tomaten) 
  • Magere Griekse yoghurt 
  • Naanbrood 
  • Granaatappelpitten, braambessen, gedroogde dadels
Bereiding
  • Snijd de courgette in plakjes. Grill de plakjes en kruid af naar smaak met peper en een snuifje zout.
  • Groene pesto: mix de Parmezaanse kaas, pijnboompitten, het teentje look, de basilicum en de olijfolie tot een gladde massa in een keukenrobot. Voeg vervolgens het citroensap toe en kruid af naar smaak met peper en een snuifje zout. Indien je de pesto te dik vindt, voeg dan nog wat olijfolie toe totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt.
  • Rode pesto: mix alle ingrediënten in een keukenrobot. Kruid af naar smaak met peper en een snuifje zout. Indien je de pesto te dik vindt, voeg dan nog wat olijfolie toe totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt.
  • Hummus: mix alle ingrediënten in een keukenrobot tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en een snuifje zout.
  • Wraps: snijd de rode bieten in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn. Meng de rode bietenblokjes met de zachte geitenkaas en de peterselie. Bestrijk de wraps met de magere Griekse yoghurt en verdeel er de rodebietenmengeling op. Rol de wrap goed op en snijd in schuine reepjes.
  • De witte dipsaus is magere Griekse yoghurt afgekruid naar smaak met peper en een snuifje zout, 1 koffielepel olijfolie en wat granaatappelpitten.
  • Schik alle ingrediënten en dips op de plank en serveer.

Smakelijk!