!i

Gezonde voeding voor mama en baby

Een gezonde voeding komt zowel moeder als kind ten goede. Maar wat houdt dit precies in en waar moet extra aandacht aan besteed worden tijdens de  zwangerschap?   

Een gezonde levensstijl betekent gezond eten en voldoende bewegen. Een goede levensstijl begint met een gezond eetpatroon. Gezond eten is zowel een genoegen als een noodzaak. Om dagelijks evenwichtig te eten en voldoende te bewegen, is er de voedingsdriehoek als hulpmiddel. Deze voedingsdriehoek toont hoe een evenwichtige, gevarieerde en duurzame voeding er bij voorkeur uitziet. 

Eten voor twee? Hoe zit dit nu precies?

De behoefte van een zwangere vrouw neemt toe naarmate de zwangerschap vordert. In het eerste trimester neemt het rustmetabolisme toe met 5%, in het tweede met 10% en in het derde trimester 25%.

Wat zeggen deze cijfers ons nu concreet? Hoe kunnen we dit vertalen in voedingsmiddelen.

Voorbeeld: Vrouw, 27jaar, 165cm en 60kg bij de aanvang van de zwangerschap: Rustmetabolisme = 1350 Kcal

+ 10% = +135 Kcal: 1 potje magere platte kaas van 125g extra.

+15% = +200 kcal: 1 stuk fruit + 1 snede volkoren brood* extra.

+25% = +335 Kcal: 1 portje magere yoghurt + 1stuk fruit +  2 sneden volkoren brood* extra.

* Met mager beleg vb. kipfilet, gekookte ham, platte kaas, confituur met verlaagd suiker, …

 Zo wordt algauw duidelijk dat eten voor twee een overschatting is. Voldoende energie is belangrijk, maar het is van groot belang dat deze extra energie in balans is met uw behoefte.  Deze is zoals boven aangegeven mede bepaald door uw lichaamssamenstelling bij aanvang van de zwangerschap, alsook door het semester waar u zich in bevindt. 

Naast de hoeveelheid energie is het minstens even belangrijk kennis te hebben van waar je die energie nu best uithaalt. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, magere tot halfvolle ongesuikerde melkproducten, droge koek, …. Of verhoog je basisvoedingsmiddelen zoals een ruimere portie aardappelen/rijst/pasta/brood/ groenten.

Vermijd een grotere inname van gesuikerde of vetrijke producten zoals hartige snacks, chips, chocolade, snoepen, frisdrank, koeken etc. Deze verhogen je totale intake maar brengen je niet de gewenste voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, complexe koolhydraten, eiwitten en vezels) aan die je net extra nodig hebt in de betreffende fase van de zwangerschap .

Hoeveel mag ik aankomen tijdens mijn zwangerschap?


BMI voor zwangerschapRichtlijn gewichtstoename
>18.5 kg/m²12.5  18 kg  
18.  24.9 kg/m²  11.5 -  16 kg  
25—29.9 kg/m²  7—11.5 kg  
> 30 kg/m² 5—9 kg  

Enkele aandachtspunten tijdens de zwangerschap

Foliumzuur

Suppletie is aangewezen vanaf de zwangerschapswens tot einde zwangerschap. Voedingsbronnen: bladgroenten en volkoren producten, …

IJzer

Suppletie ijzersulfaat wordt aanbevolen gedurende de 2de   helft van de zwangerschap. Voedingsbronnen: vlees en vis,...

Multi-vitaminepreparaat

Een zwangerschapspreparaat / Multi-vitaminepreparaat*wordt aanbevolen vanaf de zwangerschapswens tot einde zwangerschap! Multi vitaminepreparaat moet minimum 400 µg foliumzuur bevatten.

Toxoplasmose

  • Eet geen rauw vlees, eet enkel goed doorbakken vlees.
  • Was alle rauwe groenten en fruit zorgvuldig.
  • Kom niet in aanraking met uitwerpselen van katten.
  • Draag tuinhandschoenen bij het werken in de tuin.
  • Reinig handen én keukengerei na contact met rauw vlees.

Listeriose

  • Eet enkel gepasteuriseerde kazen.
  • Eet geen gerookte, gemarineerde, gezouten vis, rauwe schaal– en schelpdieren, rauwe eieren
  • Ververs vaatdoeken zeer frequent

Alcohol en cafeïne

  • Nultolerantie wat alcohol betreft.
  • Beperk cafeïne tot 100 à 200mg per dag (koffie: 75mg/tas, thee 30mg/tas, cola 18mg/glas, energiedrank 80mg/blik)

Overgewicht

Vóór de eerste zwangerschap en tussen een volgende zwangerschap is een gezonde BMI zeker aangeraden voor de gezondheid van uw kind.

Zwangerschapsdiabetes

Tijdens de zwangerschap kan men soms zwangerschapsdiabetes ontwikkelen. Indien je hiermee te kampen krijgt, dan is de voeding van groot belang. De gynaecoloog zal je doorverwijzen naar de diëtist(e). Mits een gezonde en aangepaste voeding kan je de kans op het ontwikkelen van diabetes op latere leeftijd verminderen.

Nog vragen? Individueel advies gewenst?

Wens je tijdens de zwangerschap een individuele en gepersonaliseerde uitleg? Neem dan gerust contact op met de dieetafdeling. Ons team beantwoordt graag al je vragen en begeleidt je met het nodige professioneel advies naar een gezonde voedings– en levensstijl.