!i

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden opgespoord. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wie kan deelnemen?

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen elke 2 jaar gratis een screeningsmammografie laten nemen in een mammografische eenheid. Dit kan met de tweejaarlijkse uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) of met een voorschrift van de huisarts of gynaecoloog. Het bevolkingsonderzoek richt zich tot vrouwen zonder klachten en zonder sterk verhoogd risico op borstkanker.

Kiezen voor kwaliteit

Elke screeningsmammografie wordt zowel door de radioloog in de mammografische eenheid als door een radioloog in het CvKO apart beoordeeld. Als de beide beoordelingen verschillen beslist een derde radioloog over het eindresultaat. Deze aanpak kost wat tijd. De radiologen in de mammografische eenheden nemen deel aan opleidingen, georganiseerd door het CvKO. Zij ontvangen van het CvKO op regelmatige basis evaluatierapporten waardoor continue kwaliteitsbewaking mogelijk is. Dankzij deze kwaliteitscontrole worden minder vrouwen onnodig verwezen voor bijkomend onderzoek en worden meer borstkankers vroegtijdig opgespoord.

Herhalen is noodzakelijk

Elk onderzoek toont de toestand op dat moment. Het is belangrijk om een screeningsmammografie om de 2 jaar te herhalen waarbij de nieuwe foto’s vergeleken worden met de vorige. Hoe vroeger borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling is. Laat je dus onderzoeken als je de uitnodiging in je brievenbus krijgt.

Heb je vragen over vroege opsporing van borstkanker?

Contacteer je huisarts of gynaecoloog. Heb je vragen over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be of bel naar het gratis nummer 0800 60 160.