!i

Robot-geassisteerde chirurgie bij prostaatkanker

Als je arts een operatie voorstelt als behandeling van prostaatkanker kom je misschien in aanmerking voor een nieuwe en minder ingrijpende heelkundige procedure, met name de robot-geassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie.

Montage20Robt20Header

Prostaatkanker

De prostaat is een klier die varieert van de grootte van een walnoot tot die van een kleine sinaasappel. Deze klier bevindt zich rondom de plasbuis en ligt onder de blaas. De functie van de prostaat is het produceren van vloeistof, dat samen met de zaadcellen, afkomstig uit de teelballen tijdens een zaadlozing naar buiten komt (sperma).

Prostaatkanker is een aandoening waarbij kwaadaardige cellen zich vormen in het prostaatweefsel.

1 op 8 mannen in West-Europa wordt met deze aandoening gconfronteerd. De prognose en de behandeling van prostaatkanker is o.a. afhankelijk van het stadium van de kanker, de leeftijd van de patiënt en zijn algemene gezondheidstoestand.

Robot-geassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie

Tijdens deze ingreep wordt de chirurg ‘geholpen’ door een ultramodern chirurgisch robotsysteem waarmee die de vitale anatomische structuren duidelijker kan zien en de chirurgische procedure nauwkeuriger kan verrichten. Hierdoor verlaagt de kans op incontinentie en impotentie.

Robot-geassisteerde prostatectomie biedt voor de meeste patiënten talrijke voordelen:

  • Korter verblijf in het ziekenhuis
  • Minder pijn
  • Kleiner risico op infecties
  • Minder bloedverlies
  • Minder littekens
  • Sneller herstel en hervatten naar de dagelijkse activiteiten.

Deze voordelen kunnen niet gegarandeerd worden. Elke patiënt en elke ingreep zijn immers anders.

Heb je vragen over de robot-geassisteerde totale prostatectomie of over het da Vinci chirurgisch systeem, aarzel niet om je arts te contacteren.