!i

Zo verloopt een operatie

Een operatie moeten ondergaan, is steeds een ingrijpende gebeurtenis. Kinderen stellen zich uiteraard heel wat vragen of zijn extra angstig en ook voor de ouders is dit vaak een bijzondere gebeurtenis.

Vertel op kindermaat

Ga in op alle vragen van je kind en geef steeds een eerlijk antwoord. 

Laat je eerst zelf zo goed mogelijk informeren door de behandelende arts of verpleegkundige. Dat helpt je om de informatie voor je kind te kunnen 'vertalen'. 

In het filmpje ontdek je hoe alles zal verlopen en ook op de kinder- en jongerenwebsite van ons ziekenhuis vind je heel wat nuttige informatie. 

Jonge kinderen zijn tevreden met een korte en eenvoudige uitleg. Een ouder kind wil meestal nauwkeurig horen waarom het wordt opgenomen en welke onderzoeken het zal ondergaan.

Dokter Sylvie Van Molhem, pediater Az Damiaan

Praat eerlijk over de vervelende aspecten, maar leg er niet de nadruk op. Vertel alleen wat je kind bewust zal meemaken, details over het verloop van een operatie hoeven echt niet. Neem rustig de tijd om over de ziekenhuisopname te vertellen, maar doe dat niet vlak voor bedtijd. Blijf ook tijdens het ziekenhuisverblijf met je kind over zijn of haar ervaringen praten en ook daarna. 

De artsen, verpleegkundigen en speelzaalbegeleiders staan steeds ter beschikking om je te helpen bij het informeren van je kind.